Sjezd ČSSD přerušen, Paroubek má nakročeno k vítězství

Eva Benešová
14. 2. 2009 17:21
Sociální demokraté si změnili stanovy a odstartovali volební kampaň
První den sjezdu je ukončen. Pokračovat se bude v březnu, kdy má Paroubek obhájit mandát.
První den sjezdu je ukončen. Pokračovat se bude v březnu, kdy má Paroubek obhájit mandát. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve Veletržním paláci na pražském Výstavišti skončil první den sjezdu ČSSD. Pokračovat bude za několik týdnů.

Sociální demokraté se sešli s předstihem, aby mohli ještě před volbou nového vedení strany změnit stanovy.

Šlo o to, aby předsednictvo volili pouze delegáti, nikoli celá členská základna. "Musíme nechat určitý čas, aby ministerstvo vnitra mohlo zaregistrovat změnu stanov. Pak můžeme volit," vysvětlil neobvyklý krok místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

K přímé volbě přistoupili socialisté před dvěma lety na kongresu v Brně. Nyní ovšem od nápadu ustoupili a změnili stanovy tak, aby výkonný výbor mohl vždy rozhodnout, zda chce přímou volbu či volbu sjezdem. Panovaly totiž obavy, že by se volby nezúčastnila nadpoloviční většina straníků. V takovém případě by byl výsledek neplatný.

Delegáti zároveň rozšířili grémium o další dva členy - zástupce hejtmanů Michala Haška a Radko Martínka. Nakonec pak přijali rezoluci, která zavazuje poslance k předložení protikrizových opatření Poslanecké sněmovně.

Do eurovoleb s krizí

Dalším důležitým tématem prvního dne sjezdu se stala boj s ekonomickou krize. Právě s ní - coby ústředním tématem - odstartovala ČSSD svoji kampaň k volbám do Evropského parlamentu, které se uskuteční začátkem června.

"Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili," zdůraznil lídr kandidátky Jiří Havel. Sociální demokraté navrhují snížení spodní hranice DPH z 9 na 6 procent, prodloužit vyplácení podpory v nezaměstnanosti, ale i zavedení půjček pro studenty a mladé rodiny.

"Program ČSSD je nejlepším návodem, jak se dostat z krize. Stávající vládní program není dostatečný a nenabízí řešení," podpořil Jiřího Paroubka šéf evropských sociálních demokratů (PES) Poul Nyrup Rasmussen.

Vláda uslyšela kritiku nejen z úst Rasmussena. Pustil se do ní i předseda ČSSD. Eurovolby označil za druhé kolo referenda o kabinetu Mirka Topolánka. Za to první označují socialisté loňské podzimní volby do krajů a Senátu, kde koaliční strany utrpěly drtivou porážku.

"Ve sněmovně musíme zachránit, co se ze sociálního státu destruovaného pravicovou koalicí zachránit dá," hřímal Paroubek před několika stovkami posluchačů.

 

Právě se děje

Další zprávy