Situace vlády ve sněmovně: Dobeš má podmínky, Kočí váhá

Jakub Novák
18. 6. 2013 10:40
Nezařazení poslanci váhají, někteří mají podmínky, za kterých koalici podpoří
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Toms

Praha - Pokud by obnovená koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM chtěla předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru, nemůže počítat s hlasem odpadlíka od občanských demokratů Radima Fialy, který trvá na svém prohlášení z minulého týdne.

"Myslím si, že bylo dost politických handlů a je nyní nutné dát příležitost občanům, aby vyjádřili svou vůli ve volbách," řekl Fiala novinářům k nynější vládní krizi, kdy padl kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Fiala se hlásí k hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury.

Další z nezařazených poslanců a bývalý ministr Nečasovy vlády Josef Dobeš svoji případnou podporu nevylučuje, bude mít ale několik podmínek.

"Vyčkám si, jak se situace vyvine, vše má v rukách prezident - a jsem tomu rád, protože je to zkušený politik -, ale případná staronová koalice to bude mít u mě velmi těžké, zejména za to tleskání Nečasovu kličkování minulý týden," nechal se v této souvislosti slyšet Dobeš.

Koalici ODS, TOP 09 - STAN a LIDEM podpoří za podmínek, kdy staronový kabinet vypracuje opatření, která umožní vyrovnat se s následky červnových povodní, sestaví smysluplný rozpočet a nakonec také urychlí proces, který by měl přivést peníze do českého sportu.

Zejména malé sportovní kluby a tělesné jednoty totiž podle něj stále doposud žádné peníze neobdržely.

Vyčkávací metodu zatím volí další dva nezařazení poslanci a Dobešovi bývalí spolustraníci z Věcí veřejných Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka.

"Tyto úvahy jsou naprosto předčasné. Nejprve si počkám, jak se k věci postaví pan prezident, a potom budu zvažovat svůj další postup," reagovala na dotaz Aktuálně.cz Kočí. Rozhodnutý zatím není ani Škárka, podle svých slov tak učiní až na základě toho, jaká varianta řešení bude předložena Poslanecké sněmovně.

Nejasná podpora a vyčkávání

Na druhou stranu není ani jisté, zda bude i tentokrát s koalicí hlasovat také další bývalý člen Věcí veřejných Radim Vysloužil.

"Já bych rád nejprve znal cíle takového koaličního ´projektu´, pak teprve se mohu relevantně rozhodovat. To mohu jako nezařazený poslanec bez ohledů na stranické zájmy. Můj osobní postoj jev tuto chvíli takový, že tato vláda i sněmovna mají na stole nebo na cestě na něj celou řadu důležitých rozhodnutí, novel i zákonů včetně rozpočtu na rok 2014," říká Vysloužil.

"Nelpím na své funkci, a pokud by pro mě například jméno kandidáta na nového premiéra nebo cíle koalice byly nepřijatelné, podpořím variantu předčasných voleb a rozpuštění sněmovny. Svůj postoj ale upřesním až na základě výše zmíněných věcí a dění v příštích hodinách," dodává.

O účast na mimořádné schůzi k nedůvěře vládě, která ale už patrně nebude, požádal v pondělí středočeský krajský soud nezařazený David Rath, který je ve vazbě pro podezření z korupce. V žádosti, kterou obdržela ČTK, argumentuje tím, že je na této schůzi podstatný každý hlas a znemožnění výkonu mandátu byť jednomu poslanci může zásadně ovlivnit vývoj v Česku. 

 

Právě se děje

Další zprávy