Situace je neudržitelná jako v roce 89, říká Krnáčová

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
11. 4. 2012 18:00
Rozhovor s Adrianou Krnáčovou, spoluautorkou výzvy "Vraťte nám stát"
Foto: Ludvík Hradilek

Co požaduje výzva Vraťte nám stát

- okamžité zřídit občanskou komisi pro vyšetření napojení organizovaného zločinu a tzv. kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici

- odtajnit a zveřejnit materiály, které shromáždila za poslední roky BIS, týkajících se aktivit lobbistů, "kmotrů" a mafiánů a jejich propojení na politiky a další veřejné činitele

- vyvodit odpovědnost, včetně trestní, vůči všem aktérům i vůči těm, kteří tyto informace měli a v souladu se zákonem nekonali.

- zásadně změnit financování politických stran (omezení výdajů na kampaně, omezení financování politických stran jen na fyzické osoby, úplné elektronické zveřejnění všech finančních toků souvisejících s financováním stran a kampaněmi)

- přijmout zákon na prokazování původu majetku politiků a veřejných činitelů včetně osob blízkých a výrazné zdanění legálně nedoloženého majetku

- důsledné uplatňovat již dnes existujících daňových zákonů a zákonů proti praní špinavých peněz

- důsledné rozkrýt vlastníky firem, které se ucházejí o veřejné peníze

- zamezit praní špinavých peněz přes hazard, zdanit ho a regulovat na úroveň právních evropských států

- ustanovovat členy rad veřejnoprávních médií tak, aby většina členů byla delegována přímo společenskými a občanskými sdruženími a svazy reprezentujícími kulturní, regionální, sociální, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostně menšinové zájmy

(Zdroj: http://vrattenamstat.cz/)

Praha - Adriana Krnáčová je konzultantkou a bývalou ředitelkou Transparency International v České republice. Spoluzakládala občanské sdružení Veřejnost proti korupci a nyní se angažuje v petiční výzvě Vraťte nám stát.

"Zveřejněné odposlechy bývalého pražského primátora a poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem jsou poslední kapkou v podlomené důvěře občanů v demokratický vývoj České republiky. Politické síly, dílem i justice a policie, jsou zkorumpovány a za fasádou předstírané demokracie prokazatelně řízeny mafiánsko-zločineckými strukturami.

Situace se vymkla kontrole parlamentu, vládě a dalším institucím právního státu. Značná část politických elit je dnes nepochybně terčem vydírání," začíná text výzvy.

Kde je zásadní příčina tohoto neutěšeného stavu české politiky a demokracie? Zemi řídí lidé, kteří podléhají ve svých rozhodnutích spíš stranickým pletichám, o řízení státu moc nevědí, na vedení resortů nejsou připraveni ani odborně ani manažersky. A v neposlední řadě zcela chybí krédo "sloužím vlasti bez ohledu na osobní prospěch", říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Adriana Krnáčová.

Náš demokratický systém eroduje

Aktuálně.cz: Když si občané přečtou vaši výzvu volající po obnově skutečné demokracii, po obnově důvěry v politiky a soudce, po odpojení "mafiánských" struktur od veřejných financí, patrně budou s většinou bodů souhlasit. Jenže to je málo.  Možná i připojí svůj podpis pod petici, jenže to je také málo, to stávající mocenské mechanismy neohrozí ani nepřiměje ke změně. Jak hodláte občany aktivizovat?

Nevím, zda je to málo. Říkám tomu systém pomalé eroze. Náš demokratický systém eroduje díky tomu, že ho nepěstujeme a současně ho neustále zpochybňujeme. Děje se to prostřednictvím představitelů politických stran, jejich nevzdělaností a prosazováním svých parciálních, někdy až velice osobních zájmů na straně jedné a neochotou veřejnosti se aktivně podílet na zlepšení na straně druhé. Takže zveřejnění podpisu pod veřejný protest je v mých očích velikým pokrokem. 
 
A.cz: Jak protlačit přes stávající politiky třeba jeden z vašich bodů - zřízení občanské komise, která by vyšetřila napojení organizovaného zločinu a tzv. kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici? Nebo jak chcete protlačit další z vašich snah - odtajnění a zveřejnění materiálů BIS týkajících se aktivit lobbistů, „kmotrů" a "mafiánů" a potřebné změny příslušných zákonů?

Analogii komise můžeme najít v Komisi 17. listopadu, která vyšetřovala zásah na Národní třídě. Situace je obdobně neudržitelná jako v roce 1989, jenom z jiných důvodů. Zákon byl tehdy přijat za několik dnů. Chci věřit, že se v parlamentu najde ještě několik slušných politiků, kterým není úplně lhostejný vývoj naší země. Je načase věci měnit k lepšímu.
 
A.cz: Nové zákony ale musí podepsat prezident a ten je znám odporem k podobným občanským iniciativám a k občanské angažovanosti…

Ano, to je opravdu překážka jakékoli snahy uplatňovat skutečnou demokracii v zemi. Nevím, co s tím. Asi jenom čekat.

Soužím vlasti bez ohledu na osobní prospěch? Neexistuje

A.cz: Ve vaší výzvě jsou také body, o které se "lehce a nesměle otřely" i sliby současné vládní koalice: průhledné financování politických stran, omezení výdajů na kampaně, přijetí zákona na prokazování původu majetku politiků a veřejných činitelů včetně osob blízkých, rozkrytí vlastníků firem, které se ucházejí o veřejné peníze, omezení hazardu. Jak byste zhodnotila dosavadní úsilí vlády v plnění těchto bodů?

Není všechno špatné, co vláda za poslední skoro dva roky činnosti udělala, nicméně je to jenom promile toho, co na začátku slibovala. 

Obecně si myslím, že je velikým neštěstím, pro jakoukoli zemi, když v jejím čele stojí lidi, kteří podléhají ve svých rozhodnutích spíš stranickým pletichám, nevědí příliš o zákonitostech a procesech řízení státu, na vedení resortů nejsou připraveni ani odborně ani manažersky a proto rozhodují systémem "pokus-omyl".

Zcela pak absentuje jedna zásadní položka a to "sloužím vlasti bez ohledu na osobní prospěch". To je asi největším nedostatkem v exekutivě, justici nebo zákonodárství.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Vaše prohlášení končí větou "Vyzýváme občany, aby se nebáli dávat najevo veřejné opovržení těmi, kteří napomáhají korupci a organizovanému zločinu a mají prospěch z jeho výnosů." Toto "veřejné opovržení" dávají čeští občané nejraději najevo v internetových diskusích, ty ale nemají žádnou váhu cokoliv změnit. Dál jejich odpor většinou nejde. Čím to podle vás je - v době, kdy veřejným protestem člověk neriskuje vězení, ztrátu zaměstnání, atd.? Chcete tento novodobý český zvyk nějak změnit? A jak?

Pod "opovržením" nemyslím projev vulgarity, což je symptomem subjektivní bezmoci. Občané nejsou až tak bezmocní. Mohou se sdružovat a vyjadřovat svoji nespokojenost a protest. V tom je ovšem potřebné být důsledný, adresný a vytrvalý.

Další možnosti jsou zveřejňovat osoby, které prokazatelně škodí. Čím více iniciativ se spojí, tím větší bude jejich síla a dopad. Nelze je tak jednoduše ignorovat. A nakonec jsem slyšela také o ultimativním protestu veřejnosti - hromadném odmítnutí platit daně.

Některé změny jsou špatné a ty dobré neumí stát vysvětlit

A.cz: Mají občané dostatečné povědomí o tom, co je to "veřejný zájem"? Vypadá to, že do ulic vycházejí nejčastěji v případě, když jde o jejich vlastní zájmy či peníze.  Co s tím?

Nevím, zda mají dostatečné povědomí, možná by se média tomuto tématu mohla také více věnovat a lidi vzdělávat. Pokud se silně aktivizuje skupina obyvatel, nebo profesní skupina a vychází do ulic, aby se domohla svých práv, je něco v nepořádku se státem. Buď není schopen dostatečně jasně vysvětlit změny, nebo jsou ty změny špatné. V našem případě je to kombinace obou důvodů.

Adriana Krnáčová ředitelka, Transparency International - Česko
Adriana Krnáčová ředitelka, Transparency International - Česko | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Pro vaši výzvu může být problémem i skutečnost, že těch výzev občanům bylo v poslední době více a působilo to všechno trochu roztříštěně a zmatečně. Co s tím hodláte dělat a jak se s tím vypořádáte?

Budeme se snažit nepůsobit zmatečně. Nechceme nemožné, jenom důslednou aplikaci demokratických principů. A demokratickými principy se také chceme domoci změny.

A.cz: Jste bývalou ředitelkou Transparency International v České republice. Co vám tato životní etapa dala pro vaše nynější aktivity? Jaká je vlastně vaše pozice v současné iniciativě či ve sdružení Veřejnost proti korupci?

Dala mi mnohé zkušenosti, zejména přesvědčení, že jedna organizace nezmůže mnoho a že jenom v koordinované jednotě je možnost a šance věci měnit.

Co se týče Veřejnosti proti korupci, jsem spoluzakladatelkou občanského sdružení a nemám tu žádnou funkci. V organizaci pracuji, stejně jako mnozí další kolegové, ve svém volném čase a zcela zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy