Síť z machinací a uplácení, líčila Kočí fungování VV

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
6. 3. 2012 18:25
Poslankyně popsala i údajné manipulování s referendy a nahrávání spolustraníků
V dobách, kdy spolu ještě kamarádili.
V dobách, kdy spolu ještě kamarádili. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Síť machinací, nahrávání a uplácení. Tak popisovala prostředí v nejmenší vládní straně Kristýna Kočí.

Poslankyně je jednou z klíčových aktérek případu, ve kterém se před soudem zpovídá faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta z úplatkářství a poslanec Jaroslav Škárka z přijetí úplatku.

Kočí, kterou se Bárta údajně pokusil uplatit půlmilionem korun, několikrát narážela na nedemokratické principy ve straně, kdy o všem rozhodoval Vít Bárta nebo skupina vyvolených.

Dokonce vypověděla, že "všechna véčkařská referenda byla zmanipulovaná podle toho, jak si přál Vít Bárta". Jak přesně se hlasování členů strany, která probíhají na internetu, falšovala, ale neuvedla.

Popsala také atmosféru, ve které se členové nahrávali sami mezi sebou. Bylo prý všeobecně známé, že Bárta si u sebe doma nahrával všechny schůzky. "Když nechtěl, aby se něco zaznamenalo, vždycky zatleskal, čímž zapnul rušičku, aby se v tu chvíli nenahrávalo," popsala Kočí.

Škárka u soudu tvrdil, že on a Kateřina Klasnová u sebe museli na některé schůzky nosit nahrávací zařízení. Sama Kočí prý pořídila tři nahrávky, z nichž dvě předala policii. Údajně je pořizovala pro svou vlastní ochranu.

Popsala dokonce, že nahrávky rozdala mezi své známé jako pojistku. "Od každé nahrávky jsem pořídila 6 kopií, které jsem rozdala, kdyby se mi něco stalo," uvedla Kočí. Čeho přesně se obávala, ale nesdělila.

Ve hře je také možnost, že faktický šéf strany Bárta se snažil protivníky mediálně diskreditovat. Bývalá manažerka PR strany Alena Maršálková a Kristýna Kočí obvinily Bártu z toho, že rozpoutal kampaň proti Kočí v deníku Blesk.

Údajně mělo jít o pomstu za to, že Kočí neposlechla Bártovy pokyny, jak vystupovat v televizním pořadu Partie. "Den poté vyšel článek v Blesku. Zavolala jsem redaktorce Blesku, dala jsem to na hlasitý odposlech. Redaktorka mi řekla, že má informace od Víta Bárty, který jí říká, jak to má napsat," uvedla Maršálková.

Kočí k tomu vypověděla, že Bártovo propojení s Bleskem vyplynulo také z jedné schůzky u něj doma. Kam až absurdní vztahy mezi spolustraníky došly, ilustruje Bártova reakce: "Proč si paní Kočí tedy tuto schůzku také nenahrála, když si nahrávala ty ostatní?"

A všeříkající je i odpověď Kočí: „Já jsem si to nahrála. Ale nepřipadalo mi to tak podstatné, tak jsem to vymazala."

Kromě vzájemného nahrávání je možné i to, že se véčkaři odposlouchávali. Kočí před soudem uvedla, že jí Radek John poté, co ho o údajném úplatku informovala, řekl, že má napíchnutý telefon.

O tom, zda strana fungovala demokraticky, se u úterního soudu strhlo několik slovních přestřelek. Kočí s Maršálkovou popisovaly, jak Bárta politikům diktoval, co mají říkat v mediích, a jak sám měnil důležitá rozhodnutí.

Maršálková popsala, že některá témata byla v médiích prezentována jinak, než jak se na nich klub dohodl. "Na klubu jsme si mohli říct, co jsme chtěli, ale ven už to pak nešlo," konstatovala exmanažerka. Bárta všechno popřel.

 

Právě se děje

Další zprávy