Šiška a Hojer z MPSV jdou kvůli korupci před soud

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 7. 2013 15:39
Státní zástupce je obžaloval z podplácení a zneužití pravomoci.
Vladimír Šiška.
Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a exšéf IT odboru Milan Hojer stanou před soudem.

"Městské státní zastupitelství v Praze je dnes obžalovalo z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby," řekla mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová.

Údajný úplatek se týkal ministerské zakázky za nejméně 100 milionů korun pro společnost OKsystem. Dvojici hrozí až 12 let vězení.

Podezřelí podle policie nabídli firmě přidělení zakázky za to, aby stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost si u antimonopolního úřadu údajně stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra.

Šiška údajně "odstavil" OKsystem od zakázky na reformování počítačových systémů na vyplacení dávek. Firma zajišťovala pro resort informační systémy za stovky milionů ročně po léta, od loňska má ministerstvo jiné dodavatele.

Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a předali spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na Městské státní zastupitelství v Praze koncem června.

Policisté původně vinili Šišku a Hojera pouze z podplácení, pražské státní zastupitelství počátkem týdne ale rozšířilo jejich stíhání o zneužití pravomoci úřední osoby.

Soud vzal Šišku začátkem října do vazby, po několika týdnech byl muž propuštěn. Podle soudu byl Šiška organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), že odejde z vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy