Šincl: Pozměňovací návrh jsem psal sám, na ruku nikomu nejdu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
18. 6. 2015 16:30
Argumenty ministra Babiše jsou nepravdivé. Dům jsem nepřeváděl, abych něco tajil, říká poslanec ČSSD ke konfliktu, který hýbe koalicí.
Ladislav Šincl
Ladislav Šincl | Foto: ČTK

Praha – S nikým jsem dohodnutý nebyl, nikomu na ruku nejdu, hájí se poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Pozměňovací návrh k zákonu o pojišťovnictví, kvůli němuž vypukl spor mezi ním a ministrem Andrejem Babišem, psal sám.

Na sociální síti novináře deníku E15 Tomáše Skřivánka se totiž objevila informace, že autorem návrhu je ve skutečnosti Martin Laur – hlavní právník pojišťovny Kooperativa.

"To je kdo? Já žádného pana Laura neznám, znám maximálně skupinu Laura a její tygři. Návrh jsem psal já sám. Samozřejmě že jsem ho konzultoval s lidmi z pojišťovnictví, bankovnictví," reagoval Šincl na dotaz deníku Aktuálně.cz.

Přiznává, že v kontaktu s makléři byl, ale jak sám říká, s těmi "normálními". "Podívejte se, co předkládám, řekni mi svůj názor, jestli těch 150 procent není moc, co rozfázování," vysvětlil Šincl.

Odmítl rovněž, že by se na podpoře svého pozměňovacího návrhu domluvil za Babišovými zády s tehdejším náměstkem na ministerstvu financí Martinem Prosem, jak naznačil šéf státní kasy.

"Panu Prosovi jsem se dokonce ani neopovážil říct, aby mě podpořil. Dokonce jsem byl na rozpočtovém výboru překvapený, protože jsem čekal, že spíš stáhne ocas a bude hájit postoj ministerstva," tvrdí poslanec.

Dům jsem převedl kvůli své nemoci

Ten nadále odmítá, že by byl korupčník, jak ho měl Babiš na středeční schůzce nazvat. Šéf hnutí ANO říká, že pouze citoval novinové články, na jejichž základě je pro něj Šincl nedůvěryhodný. Podle jednoho z nich totiž měl poslanec sociální demokracie převést svůj dům na manželku.

"Začali jsme stavět, do toho jsem onemocněl, měl jsem onkologický nález, vypadalo to se mnou hodně špatně. Manželce jsem proto říkal: "Nevím, co se mnou bude, tak až to dostavíme, tak se to napíše na tebe. Abych měl čisté svědomí, že by po mně něco zůstalo," odkryl pravý důvod.

Podobně to podle Šincla bylo i s nákupem pozemku. Ten pořídila jeho matka, která ho posléze převedla opět na poslancovu manželku. "Když jsem se ženil, v té situaci (zmíněná nemoc, pozn. red.), tak pozemek převedla na manželku, aby měla domek včetně pozemku," říká zákonodárce.

Další schůzka, bez omluvy

Sporem, který odstartoval už v úterý na plénu Sněmovny, se ve čtvrtek odpoledne zabývaly i špičky koalice. Socialisté požadovali omluvu, Andrej Babiš ji odmítl. Názor nezměnil ani po jednání, ale se Šinclem se ještě sejde, aby si celou záležitost vyříkali. "Vyzval jsem pana ministra, aby ve vztahu k poslancům zaujal jiné chování. Bylo to velké šlápnutí vedle," řekl při čtvrtečních interpelacích premiér Bohuslav Sobotka.

Rozbuškou se stalo vystoupení Šincla v diskusi k novele zákona o pojišťovnictví. Po Babišovi chtěl odpovědi na několik otázek, mimo jiné i na to, zda není ve střetu zájmů. Měl prý informaci o tom, že Babišův bratr působí v branži poskytování životních pojistek.

Zároveň ho zajímalo, proč ministerstvo dvakrát změnilo stanovisko k jeho pozměňovacímu návrhu, týkajícímu se zastropování provizí makléřů za uzavírání životních pojistek. Podle Šincla by měl jeho návrh odměny omezit. Babiš ovšem tvrdí, že návrh jde na ruku pojišťovnám.

 

Právě se děje

Další zprávy