Šimonovský půjde pěšky do Ostravy. Prohrál sázku

bar
12. 9. 2008 15:10
Exministr se vsadil, že D47 bude hotova letos. Nebude
Osmdesát kilometrů pěšky
Osmdesát kilometrů pěšky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Ostrava - Bývalý ministr dopravy a současný lidovecký poslanec Milan Šimonovský vyrazí 15. září na čtyřdenní osmdesátikilometrový pochod po trase dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou až na česko-polskou hranici.

Před pár lety se totiž vsadil s poslancem Radimem Chytkou z ODS, že ostravská dálnice bude dokončena do konce letošního roku. Sázku prohrál. Celá autostráda se řidičům otevře nejdříve za rok.

Jako ministr dopravy Šimonovský prosadil, aby se D47 nestavěla pomocí soukromého kapitálu za 125 miliard korun, ale aby ji vybudoval stát za méně než poloviční cenu. V té době se rovněž vsadil o termín dokončení dálnice.

"K prodloužení termínu přispělo více institucí," konstatoval Šimonovský a jmenoval například ministerstvo životního prostředí.

"Uložilo investorovi prokázat, že dálnice podél Odry neohrozí populace brouka páchníka hnědého a žabky kuňkalky žlutobřiché. Posouzení zabralo celý rok a vláda mezitím stihla Horní Lutyni prohlásit chráněným územím a projednávání dopadů na životní prostředí začalo znovu podle jiného zákona," řekl Šimonovský.

Na pochod se těším

Exministrovi dopravy by pochod neměl dělat velké potíže, protože pravidelně sportuje. Šimonovský tvrdí, že se na pochod, při němž si naplánoval i setkání se staviteli a komunálními politiky, velmi těší.

"Čekají mne zajímavé mosty, přechody pro zvířata i tunely. Většina stavebních prací na dálnici je již před dokončením, některé úseky dokonce v provozu, tak svoji cestu beru jako inspekční a poznávací," řekl Šimonovský.

"Hlavně, že po všech peripetiích bude dálnice sloužit lidem," dodal exministr dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy