Silná slova střídá obchod, koalice chce dál pokračovat

Kateřina Eliášová
11. 4. 2011 20:39
Nečas byl u Klause, večer se šéfové stran shodli, že zkusí pokračování koalice
Foto: Jan Langer

Praha - Představitelé stran trojkoaliční vlády Petra Nečase (ODS) začali v pondělí zvolna ustupovat z vyhrocených pozic a rozhodli se přeci jen jednat o případném pokračování vlády ve stejném složení.

Všichni jsou ochotni k ústupkům, některé vyšly najevo už během pondělního dne. Z vyjádření politiků, se kterými Aktuálně.cz během dne hovořilo, vyplývá, že jsou nakloněni kompromisu.

Po večerní schůzce to potvrdil i mluvčí Jan Osúch, který o výsledku K9 oficiálně řekl: "Zástupci koalice vyjádřili vůli pokračovat v koaličním projektu. O jeho podmínkách budou dále jednat. Závěr těchto jednání se odrazí v písemném dodatku ke koaliční smlouvě," uvedl mluvčí bez dalších podrobností. Samotní politici mezi čekající novináře nedorazili.

Na druhé straně se ovšem v zákulisí dál mluví i o "ostatních variantách" vývoje, například existence kabinetu ODS-TOP 09 s podporou poslanců VV, nebo jejich části.

VV: Byl to moc silný kalibr

"Náš požadavek odvolat ministry Miroslava Kalouska, Alexandra Vondru a Ivana Fuksu byl silný kalibr a vidíte, že jsme částečně uspěli. Teď jde o to vylézt ze zákopů a začít se normálně bavit, třeba i o kompromisech," řekl Aktuálně.cz zdroj z vedení Věcí veřejných.

VV se například připravují na možnost, že by přišly o silové ministerstvo vnitra. Premiér Nečas totiž už minulý týden řekl, že by nadále nemělo zůstávat v rukou právě této strany.

"Trváme nadále na tom, aby nám zůstalo školství, tam neuhneme ani o píď. A na večerní jednání K9 přineseme i návrhy na obsazení ministerstva dopravy po Vítu Bártovi," uvedl před schůzkou výše citovaný zdroj. Výměnou za vnitro by VV mohly dostat například obranu.

Tolerance vlády ODS+TOP 09 ve hře

Podle zjištění Aktuálně.cz jsou však i nadále další varianty možného vývoje. Vedle dohody na pokračování trojkoaličního kabinetu je ve hře i možnost, že by Věci veřejné podpořily menšinový kabinet ODS a TOP 09.

Ve sněmovně by pak měla strana širší pole působnosti, než měla dosud. Mohla by například podporovat i některé návrhy ČSSD, které VV teď sice konvenují, podporovat je však ze své pozice koaličního partnera ODS a TOP 09 nemohou.

"Řada zákonů navrhovaná sociálními demokraty se kryje s tím, co chtějí prosazovat i Věci veřejné. V tomto ohledu bychom měli více volné ruce," uvedl výše zmiňovaný zdroj.

I nadále by však údajně podporovaly rovněž klíčové vládní návrhy.

Stále ještě není zcela vyloučeno ani to, že se kabinet opře o "konstruktivní poslance", kteří by opustili klub Věcí veřejných, věří ODS a TOP 09. Takové řešení však nepodporuje prezident.

Klaus ex machina

Václav Klaus se stal hybatelem věcí nejen díky podmínce, že si nepřeje přeběhlíky. Svoji roli sehrál i v případě ústupku ze strany ministra obrany Alexandra Vondry, který oznámil, že dává k dispozici svoji funkci. Přesně to Věci veřejné chtěly.

Prezident totiž na Vondrově rezignaci trval, jinak odmítal přijmout premiéra Nečase na Hradě, aby mu přinesl rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání ministrů za Věci veřejné Radka Johna a Josefa Dobeše.

A třeba TOP 09 teď od Věcí veřejných čeká, že zmírní svoji rétoriku a přestanou klást personální podmínky.

"Rozumím jejich personální snaze v souvislosti s ministrem Vondrou, i my jsme žádali jeho odchod kvůli kauze ProMoPro. Těm dalším ovšem nerozumím. Věci veřejné nejsou v pozici, kdy by si měly diktovat podmínky. Jejich snahou by mělo být očistit se od závažných obvinění, která byla vznesena a na která byly předloženy důkazy, a udělat vše pro to, aby byla strana očištěna od spolupráce s ABL," řekl Aktuálně.cz předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy