Seznam se rozrůstá. Kdo bude vadit Zemanovi ve vládě

Martina Machová Martina Machová
11. 12. 2013 11:10
Seznam lidí, proti nimž může Miloše Zeman je široký. Kdo tam patří?
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na nominační listinu nové vlády míří další politik, který by mohl mít problém se jmenováním od prezidenta Miloše Zemana.

Zdroje z blízkosti Bohuslava Sobotky  deníku Insider potvrdily, že předseda sociálních demokratů vedle Lubomíra Zaorálka vážně počítá do kabinetu i s Jiřím Dienstbierem, jehož jméno se zatím uvádělo s otazníkem. Na starost by měl mít Legislativní radu vlády, uvažuje se o něm i jako o vicepremiérovi.

"O tom se nemluví, není ještě dojednané definitivní složení vlády," reagoval na to Jiří Dienstbier podle neformálně daného úzu vznikající koalice. Možnost, zda by měl o místo vůbec zájem, komentovat nechtěl.

V úvahách předsedy ČSSD se podle zdrojů Insideru stále objevuje i jméno někdejšího premiéra Vladimíra Špidly. "Zatímco Dienstbier je téměř jistota, Špidla je nejistý a spíš ve vládě nebude," uvedl zdroj obeznámený s jednáními.

I když Hrad odmítá, že by Bohuslav Sobotka prezidenta o jménech do své vlády informoval, Zaorálek, Špidla a Dienstbier jsou jmény, která mohou Zemanovi vadit.

Na zmíněnou trojici bude Zeman špatně uplatňovat argument neodbornosti, protože všichni tři se svým resortům dlouhodobě věnují a nejde za nimi ani žádný velký skandál, takže padá i výtka, že nejsou bezúhonní. Zůstávají jen Zemanovy historické antipatie. Ty podle dosavadních vyjádření expertů na ústavu nejsou důvodem, aby Zeman navrženým ve jmenování do vlády bránil.

 

Právě se děje

Další zprávy