Seznam ministrů je hotový, místo Špidly bude Krčál

Domácí Domácí
Aktualizováno 4. 1. 2014 12:30
Radní kraje Vysočina se již v neděli sejde s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.
Foto: Ludvík Hradilek

Jihlava - Ministrem práce a sociálních věcí se s největší pravděpodobností nakonec stane sociální demokrat a radní kraje Vysočina Petr Krčál.

Krčál potvrdil, že se s předsedou ČSSD a možným premiérem Bohuslavem Sobotkou sejde již tuto neděli.

Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který byl rovněž v užším výběru kandidátů na toto ministerské křeslo, v pátek přijal Sobotkovu nabídku, aby se stal jeho šéfporadcem.

Krčálovy zkušenosti z ministerstva

Podle Krčála je pravděpodobné, že nabídka na vedení ministerstva práce během nedělní schůzky se Sobotkou padne. "Ale bude to pravděpodobně širší debata, nejen o ministerském postu, ale samozřejmě i o situaci v tom resortu," uvedl pro ČTK Krčál.

Jedním z témat podle jeho očekávání bude kolabující systém pro vyplácení dávek. "Bude nutno tu situaci řešit," dodal.

Sobotka zopakoval, že předpokládané složení vlády představí ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL po pondělním podpisu koaliční smlouvy. "Do té doby nebudu komentovat spekulace týkající se možných navrhovaných ministrů," uvedl.

Obsazení ministerstva práce a sociálních věcí bylo posledním otazníkem v nově vznikající vládě. Jména ostatních ministrů jsou veřejně známá.

A když se v pátek večer objevila zpráva, že Špidla nebude šéfovat resortu práce, ale bude Sobotkovým hlavním poradcem, bylo téměř jasné, že toto ministerstvo připadne právě Krčálovi.

Ten má zkušenost z práce ve vedení ministerstva z éry Špidlovy, pak Grossovy a i Paroubkovy vlády, kdy byl v letech 2003 až 2007 na vysokých postech na ministerstvu obrany. Na ministerstvo obrany, kde byl i náměstkem, přišel v éře Jaroslava Tvrdíka, a i když ten vzápětí rezignoval, zůstal Petr Krčál v úřadu až do výměny ministrů po volbách v roce 2006.

Spor Špidly a Zemana

Špidla bude Sobotkovým šéfporadcem a nikoliv ministrem také proto, že má letité spory se současným prezidentem Milošem Zemanem, který má jmenování nové vlády v rukou.

Bývalý předseda sociální demokracie a později i eurokomisař patřil mezi hlavní osoby, které se postavily proti Zemanovi již v roce 2003 a zařídily tak, že se tehdy nestal prezidentem. Volby místo něj vyhrál Václav Klaus.

Sobotka se už v pátek odpoledne sešel v Lánech se Zemanem, kterému předal seznam kandidátů na ministry. Zda měl vůči některým Zeman výhrady, Sobotka ani prezident nesdělili. Jména nominantů mají být oficiálně zveřejněna až po pondělním podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy