Sežeňte zakázky, dostanete odměnu, sliboval prý Bárta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 5. 2011 13:48
Bárta odmítl, že by tímto způsobem motivoval spolustraníky k získávání prostředků pro VV
Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vít Bárta motivoval údajně své spolustraníky z Věcí Veřejných k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí.

Informuje o tom úterní Mladá fronta Dnes s odkazem na utajovaný dokument z roku 2009, který má k dispozici. Z něj také vyplývá, že o důležitých věcech ve straně nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v "Koncepční radě VV".

Deník se podle Bárty opírá o jediného svědka, poslance Jaroslava Škárku, jenž byl z VV vyloučen. "Ráno jsem volal paní Vojtíškové, ptal jsem se jí, co potvrzovala, a ona mne ujistila, že nebyla konfrontována s žádným dokumentem," řekl Aktuálně.cz Bárta.

Informace o plánu strany na předražování veřejných zakázek odmítl také Poslanecký klub Věcí veřejných. "Financování VV je transparentní a zákonné," řekla po jednání sněmovní frakce její předsedkyně Karolína Peake.

Vít Bárta žádá někdejšího výkonného místopředsedu strany Jaroslava Škárku, aby se kvůli zveřejněným informacím omluvil. V opačném případě je připraven na něho podat žalobu.

Odměna za dohozenou zakázku

Podle deníku tomu, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky nebo od sponzora, náleží odměna. "A to 20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)," napsal prý Bárta v lednu 2009.

Z dokumentu je podle listu zřejmé, že VV chtěly z veřejných zakázek vytěžit co nejvíce a získat větší politický i ekonomický vliv. Také proto, aby se Bártovi vrátily prostředky, které do VV investoval. "Věci Veřejné jsou povinny VB (Vítu Bártovi) vrátit celkovou výši investice," stojí v dokumentu. Bárta však už neuvádí, kolik prostředků do strany vložil.

Bárta se už v době vzniku dokumentu podle MF Dnes připravoval na to, že jeho lidé budou sedět na radnicích a ve státní správě a budou rozhodovat o veřejných zakázkách. Pro takové případy sepsal manuál, který nazval Etický kodex VV. Podle něj mohla být veřejná zakázka, o které bude člen VV rozhodovat, nadhodnocena maximálně o 10 procent oproti tržní ceně.

Členy Koncepční rady se podle deníku v roce 2009 stali Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Hlavní slovo v ní měl Bárta, který mohl navrhovat členy rady či si vynucovat jejich chování v souladu s kodexem.

 

Právě se děje

Další zprávy