Šest firem se přihlásilo, aby odhalilo šéfa kontrolorů

Martina Machová Martina Machová
25. 8. 2009 11:45
Jejich nabídky budou úředníci sněmovny posuzovat příští týden
František Dohnal sedí v čele NKÚ od roku 2005. A právě od té doby chtějí poslanci prověžit hospodaření úřadu
František Dohnal sedí v čele NKÚ od roku 2005. A právě od té doby chtějí poslanci prověžit hospodaření úřadu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kancelář Poslanecké sněmovny dnes otevírala obálky s nabídkami firem ucházejících se o kontrolu hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu v čele s prezidentem Františkem Dohnalem.

O zakázku má zájem hned šest firem, mezi nimiž je například i Vysoká škola ekonomická ve spolupráci se společností Nexia Prague.

„Konstatovali jsme, že všichni uchazeči splňují podmínky, tudíž postupují a mohou být jejich nabídky dále hodnoceny," uvedla předsedkyně komise pro otevírání obálek Ljuba Čechová.

Obsahem se bude další komise, opět jmenovaná ze zaměstnanců kanceláře Poslanecké sněmovny, zabývat příští týden. Jestli však v tu dobu padne i konečné rozhodnutí, nechce Čechová předjímat.

„Může se stát, že to bude příští týden. Kdyby došlo k nějakým informacím, které by bylo potřeba doplnit, tak se to může i protáhnout," konstatovala Čechová.

O zakázku se dále ucházejí i firmy KPMG Česká republika, Top Auditing, BDO Prima CA, Appraisal services - Znalecký ústav a společnost FIZA.

Jak se hospodařilo

Poslanci požadují kontrolu nakládání s veřejným majetkem v období od začátku roku 2005 a do konce roku 2008 a u vybraných případů z letošního roku.

Sídlo NKÚ
Sídlo NKÚ | Foto: Ludvík Hradilek

Zaměřit se mají na dodržování pravidel hospodaření NKÚ, jeho případných podvodů, účetních nedostatků a zpronevěr, celkovou hospodárnost, a prověřit i možnosti střetů zájmů.

Spor o hospodaření NKÚ v čele s Františkem Dohnalem odstartovala veřejná kritika čelenů kolegia NKÚ, kteří jsou jeho podřízenými.

Upozorňovali na jeho z jejich pohledu nadměrné čerpání výhod, zejména pronájem luxusního bytu na Vinohradech, tři luxusní služební automobily nebo nákupy uměleckých děl.

Po tlaku veřejnosti se Dohnal rozhodl byt o rozloze více než 200 metrů, na který mu stát platil 76 tisíc měsíčně, opustit.

Kontrolní výbor útočí

Na podnět kolegia se začal Dohnalovým případem zabývat i kontrolní výbor poslanecké sněmovny.

Ten konstatoval, že se jsou v hospodaření NKÚ skutečně nejasnosti, a rozhodl, že sněmovna vypíše výběrové řízení na znalecký ústav nebo auditorskou firmu, která hospodaření úřadu prověří několik let zpátky.

Dohnal poté podal na své podřízené kárné žaloby. Prý uváděli informace, které nevycházely z objektivních zjištění, a tím ohrozili důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a úřadu jako celku. V důsledku toho pak údajně došlo k celostátní kampani, a tím i k ohrožení důvěryhodnosti Nejvyššího kontrolního úřadu.

Dohnal proti zbytku

Kárná komise je ale koncem července zamítla.

Trojčlenný tribunál sice konstatoval, že obvinění jednali v rozporu se zákonem o Nejvyšším kontrolním úřadu a jejich chování bylo mimo rovinu práva, ale nepovažuje ho za natolik závažné, aby se dalo posoudit jako kárné provinění.

Sám Dohnal byl přitom společně se soudci Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou a Karlem Haschem jedním z těch, kteří o obviněných rozhodovali. Kárná komise bude v budoucnu rozhodovat i o samotném Dohnalovi.

Šéf NKÚ se proti nařčení z plýtvání a "žití si na vysoké noze" brání také trestním oznámením. Tentokrát za pomluvu, a to na poslance kontrolního výboru v čele s komunistou Vladimírem Koníčkem a občanským demokratem Liborem Ježkem.

Podle něj je jeho obvinění účelové se záměrem ho z vedení úřadu odstranit.

 

Právě se děje

Další zprávy