Senioři, volte mne! vyzývá šéf domova důchodců

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
3. 6. 2008 11:30
Kampaň zahájil pod hlavičkou zaměstnavatele
Ředitel domova důchodců Miloslav Vodrážka doporučuje seniorům, aby na podzim přišli k volbám a dali mu hlas
Ředitel domova důchodců Miloslav Vodrážka doporučuje seniorům, aby na podzim přišli k volbám a dali mu hlas | Foto: Koalice pro Liberecký kraj

Liberec - Ředitel domova důchodců ve Vratislavicích nad Nisou Miloslav Vodrážka kandiduje ve volbách do krajského zastupitelstva a ke zvolení se snaží využít svého postavení.

Pod hlavičkou Domova pro seniory pořádá pro důchodce Kulturní léto 2008. V pozvánce na akci adresované penzistům z celého Libereckého kraje věnuje téměř jednu celou stranu textu, kterým přesvědčuje voliče, aby dali hlas právě jemu.

Pětka na společné kandidátce lidovců a Evropských demokratů Miloslav Vodrážka tak vytvořil z pozvánky předvolební leták s výzvou: "Jedním z těch, kteří Vám chtějí pomoci je nově vytvořená Koalice pro Liberecký kraj (SNK-ED a KDU-ČSL)." Jedním z těch správných kandidátů pak má být přímo on.

"Nepovažuji to za předvolební kampaň, jen dávám na vědomí seniorům, že budu kandidovat do krajského zastupitelstva. Myslím, že každý má možnost se v oblasti, ve které působí, takto představit," komentoval svůj krok Miloslav Vodrážka.

Možnost prezentovat své kandidáty v rámci Kulturního léta seniorů 2008, kterou Vodrážka pořádá jako zaměstnanec krajské organizace, ale jiná politická strana nedostala.

Bylo by dobře, kdybyste přišli k volbám...

Převolební text v pozvánce na kulturní festoval pro seniory - I. část
Převolební text v pozvánce na kulturní festoval pro seniory - I. část | Foto: Martina Machová

Později proto dodává, že své sdělení nemyslel jako výzvu, aby jeho klienti volili přímo jeho nebo hnutí, za které kandiduje. "Je to jen pozvánka ke krajským volbám obecně, Chtěl jsem informovat o tom, že se volby blíží, a že by měli jít volit i senioři," dodal.

Že sdělení na letáku k vratislavickému Kulturnímu létu seniorů 2008 není zas tak nevinné, dokládá samotné znění textu a grafické zpracování pozvánky. Nejen, že zde totiž protěžuje program své strany, ale slibuje nemožné - řešení výše důchodů. To ale jako zastupitel kraje ovlivnit nemůže.

... a dali svůj hlas mně, protože Vám rozumím.

Převolební text v pozvánce na kulturní festoval pro seniory - II. část
Převolební text v pozvánce na kulturní festoval pro seniory - II. část | Foto: Martina Machová

Senioři přitom patří mezi specifickou skupinu voličů. "Nelze říci, že by byli zmanipulovatelnější, mají ale více zranitelných míst, na která je možné ve volební kampani se zaměřit. Mezi nejcitlivější otázky patří například důchody," uvedla socioložka Kateřina Sýkorová, která se problematikou seniorů dlouhodobě zabývá.

"Vyznačují se také vyšší důvěřivostí, což vychází z jejich tradiční výchovy v respektování autorit. Pokud mají někoho spojeného s institucí, má i jejich vyšší důvěru," dodává socioložka.

Ano, je to volební kampaň

A skutečně. Za součást kampaně považuje krok svého kolegy další významný kandidát Koalice za liberecký kraj a současně krajský předseda partnerské SNK-ED Bohuslav Kabátek. Přesto žádný rozpor s myšlenkou rovné politické soutěže nevidí.

"Myslím, že se jen snaží jednoznačně dát najevo, kam se chce ubírat dále ve své práci, kterou dělá již dvacet let," konstatoval. Přitom právě senioři mají být hlavní skupinou, na kterou se podle společného prohlášení chtějí lidovci s Evropskými demokraty v boji a voličské hlasy zaměřit.

Titulní strana pozvánky na Kulturní léto seniorů 2008. Za ní se však skrývá předvolební výzva
Titulní strana pozvánky na Kulturní léto seniorů 2008. Za ní se však skrývá předvolební výzva | Foto: Martina Machová

Za nekalou konkurenci považuje postup ředitele Vodrážky komunistický kandidát na hejtmana Miloš Tita.

"Tak, jak je text postavený, bych to považoval za zneužití funkce. Jako ředitel domova důchodců by podle mne vystupovat neměl," uvedl komunista Tita. "Sliby, které nemůže z pozice krajského zastupitele splnit pak považuji za populistické," dodal.

Opačného názoru jsou představitelé současného krajského vedení. "Nevidím v tom žádný problém," sdělil lídr liberecké kandidátky Občanských demokratů Radim Zika.

Žádný problém, tvrdí radní

Jakékoli pochybení ze strany svého zaměstnance odmítá i úřad Libereckého kraje. "Nemáme do toho co mluvit. Peníze na akci pochází od sponzorů," uvedla přímá nadřízená Miloslava Vodrážky radní pro sociální věci Hana Králíčková z ČSSD.

Za nepatřičné nepovažuje ani to, že její podřízený použil k předvolební agitaci hlavičku krajské příspěvkové organizace.

Hon na hlasy nejstarší populace propukl i v jiných krajích. Například v Olomouckém si vládnoucí koalice kupuje starší voliče dotovanými zájezdy. Padnout na ně má z veřejných financí půl milionu korun.

Podle oficiální verze ale chce vedení kraje seniorům jen přilepšit. To, že se výlety konají jen pár týdnů před krajskými volbami, nemá mít s tímto rozhodnutím nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy