Panenka neuspěl. Senátorkou za Prahu 10 bude žena

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 9. 2014 16:40
Bývalý fotbalista skončil až čtvrtý, získal pouze 13,44 procenta hlasů. Senátorkou bude Cabrnochová nebo Dušková.
Senátorkou v Praze 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová ze Strany zelených (vlevo), nebo lékařka Jana Dušková (za ANO).
Senátorkou v Praze 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová ze Strany zelených (vlevo), nebo lékařka Jana Dušková (za ANO). | Foto: ČTK

Praha - Senátorkou v obvodě Praha 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová (Strana zelených), nebo lékařka Jana Dušková (za ANO).

Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 procenta hlasů, Dušková pak 15,59 procenta. Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení. Druhé kolo se uskuteční příští víkend.

Doplňovacích voleb se zúčastnilo 15,8 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Panenka byl až čtvrtý

Senátní volby v Praze 10 ovládly ženy. Jen těsně, a to o pět hlasů, unikl postup do druhého kola kandidátce TOP 09 Renatě Sabongui. Také rozdíl mezi Cabrnochovou, kterou podpořila i ČSSD, a Duškovou nebyl velký, činil jen 32 hlasů.

Až na čtvrtém místě se ziskem 13,44 procenta hlasů skončil bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku).

"Mám velkou radost. Chtěla bych moc poděkovat panu ministru (financí Andreji) Babišovi za to, že mi dal nabídku, a hnutí ANO za pomoc," řekla v reakci na výsledek Dušková.

Jednašedesátiletá stomatoložka doufá, že ji voliči podpoří i v druhém kole. V příští týdnu se proto chce věnovat kontaktní kampani a voliče oslovovat i pomocí moderních technologií. Pokud by ve druhém kole zvítězila, vládní hnutí ANO by díky ní získalo svůj první mandát v Senátu.

Sabongui třetí místo nepovažuje za neúspěch. "Na to, že jsme šli z nuly do takového výsledku bez politické historie, bez velkého finančního zázemí, tak je to výborné. Za dva roky to zkusím znovu," řekla Sabongui. Zatím neuvažovala o tom, zda by některou z postupujících kandidátek v druhém kole podpořila.

Lidé v Praze 10 vybírají nástupce za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Štětina byl zvolen v roce říjnu 2010, jeho nástupkyně tedy bude v horní komoře Parlamentu působit dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy