Senátorka nebude stíhána kvůli výrokům o Romech

redakce DOM
25. 4. 2008 11:30
Senát Janáčkovou policii nevydal, přestože chtěla
Senátorka Liana Janáčková
Senátorka Liana Janáčková | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zbavte mě imunity, vyzvala senátorka Liana Janáčková své kolegy v horní komoře parlamentu.

Imunitní výbor ji přitom už v úterý odmítl vydat k vyšetřování jejích výroků na adresu ostravských Romů. A celý Senát dnes přes přání Janáčkové rozhodnutí výboru podpořil.

Senátorka tak už nikdy nesmí být kvůli svým výrokům stíhána.

Připomeňte si: Senátoři nedoporučili vydat Janáčkovou policii

Janáčková svým dnešním vystoupením reagovala na spekulace senátorů Jiřího Zlatušky a Milana Štěcha, podle kterých ji ODS odmítla zbavit imunity v souvislosti s jejím hlasováním při volbě prezidenta republiky.

"V této chvíli vás žádám, abyste mě vydali. Vím, že nejsem vinna žádným hanobením. Prosím, respektujte mě," přesvědčovala dnes podle serveru Ceskenoviny.cz Janáčová senátory.

Přečtěte si: Kauza Jsem rasistka: Senátorku žalují i Šabatová a Uhl

Imunita Janáčkovou ochránila už podruhé

Janáčková se na téma Romové rozhovořila předloni při jednání bytové komise, která řešila problémy v kolonii Bedřiška v Ostravě Mariánských Horách.

Problém s policií má i radní tohoto ostravského městského obvodu Jiří Jezerský (Nezávislí). Ten byl také u jednání, kdy hovořila Janáčková. Okresní státní zastupitelství už ho na začátku dubna obžalovalo kvůli jeho rasistickým výrokům.

Janáčkovou zachránila imunita před stíháním už podruhé. V roce 2005 senátní mandátový a imunitní výbor Janáčkovou doporučil vydat ke stíhání, senátoři ji ale při konečném hlasování podrželi. Policie ji tehdy podezírala, že se jako starostka Mariánských Hor zapojila do sporných finančních transakcí při opravě koupaliště.

Přečtěte si:
Znalec: Senátorka výrokem o Romech porušila ústavu
Rozhovor s Janáčkovou: Rasismus? Něco jsem řekla

 

Právě se děje

Další zprávy