Senátoři zamítli další část Hegerovy zdravotní reformy

Domácí Domácí
12. 10. 2011 14:30
Nesouhlasí s předlohami o zdravotních službách a specifických zdravotních službách
Leoš Heger.
Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

PrahaSenát zamítl podle očekávání opoziční většinou dva ze tří takzvaných kodexových zákonů zdravotnické reformy. Jde o předlohy o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách.

S pozměňovacími návrhy vrátil sněmovně návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. V něm chce ponechat současnou nejzazší dobu příjezdu záchranářů k pacientům a zavést odchodné pro záchranáře.

Předlohy se vracejí do sněmovny. Vládní koalice v ní svou pohodlnou většinou s největší pravděpodobností senátní veta přehlasuje. Jak se poslanci postaví k senátním změnám zákona o záchranné službě, není jasné. Koalice už avizovala, že bude souhlasit s odchodným. S ponecháním dojezdové doby však nesouhlasil i v Senátu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Vláda v předloze navrhovala prodloužit dobu až na 20 minut místo současných 15 minut. Podle senátorů by se tím ale zhoršila dostupnost zdravotní péče. Na odchodné ve výši až šesti měsíčních platů by měli mít nárok záchranáři po dosažení 50 let věku, pokud u záchranky pracovali alespoň 15 let.

Zákon popisuje organizaci a činnosti záchranné služby, které se prakticky neliší od současného stavu. Záchranáři ale budou mít ze zákona možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí. Nemocnice budou muset mít kontaktní místa, která budou v nepřetržitém spojení s operačními středisky záchranky.

Předloha o specifických zdravotních službách upravuje mimo jiné umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a změnu pohlaví. Debatu v horní komoře vyvolal zejména hraniční věk 49 let pro umělé oplodnění a rozdíl mezi věkem žen a mužů v případě anonymních dárců.

Zákon o zdravotních službách zamítla horní komora již minulý čtvrtek. Předloha vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Vláda chce, aby všechny tři reformní předlohy platily od začátku příštího roku.

Senátoři smetli ze stolu také novelu zákona o zdravotním pojištění. Ta by pacientům umožnila například získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby jim byly poskytnuty.

Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče. Pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit. Proti tomu ale protestuje opoziční ČSSD.

Pokuty pro lékaře se zase nelíbí lékařské komoře. Podle jejího prezidenta Milana Kubka jsou strašně vysoké a pro soukromé doktory budou likvidační.

 

Právě se děje

Další zprávy