Senátoři z KDU-ČSL vyzvali Čunka, ať rezignuje

sim
31. 10. 2007 19:35
Jiří Čunek podat demisi zatím nehodlá
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007.
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jen pár desítek minut poté, co se vicepremiér Jiří Čunek veřejně ohradil proti tomu, že by před lety zneužíval sociální dávky, ho senátorský klub vlastní strany vyzval k rezignaci.

Senátoři za KDU-ČSL požadují, aby opustil jak vládní funkce, tak funkci lidoveckého šéfa.

"Klub senátorů KDU-ČSL vyzývá svého člena Jiřího Čunka, aby se vzdal funkce prvního místopředsedy vlády České republiky, ministra pro místní rozvoj a zároveň i funkce předsedy KDU-ČSL," citoval z přijatého usnesení místopředseda klubu Josef Kalbáč. Prohlášení přinesl server České noviny.

Čunek tvrdí, že jde jen o další kolo kampaně namířené proti němu. Odpoledne řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz: "Určitě neodstoupím. Jsem přesvědčen, že všem dokážu, že jsem neporušil žádný zákon ani etická pravidla."

Celý rozhovor s Jiřím Čunkem čtěte ZDE

Večer, v rozhlasových Impulsech Václava Moravce, už tak přesvědčený nebyl: "Bude-li si to KDU-ČSL přát, tak odstoupím. Sám se k tomu nechystám, ale rozhodnutí stranických orgánů bych respektoval."

Čunek dále Impulsu řekl, že ho k rezignaci nyní vyzývá i manželka. Dodal, že kdyby ale hned odešel, připadal by si jako zbabělec, protože je nevinen.

Žádnou vinu necítím

Česká televize tento týden zveřejnila dokumenty, které ukazují, že Čunek v 90. letech pobíral sociální dávky, přestože ve stejné době ukládal na své bankovní účty milióny korun. Čunek se brání tím, že část z 3,5 milionů korun, které v té době na účtech byly,  měl pouze ve své správě. Na mimořádné tiskové konferenci Čunek uvedl, že podporu od státu získal v souladu s tehdy platnými zákony. Podle nich se dávky vypočítaly podle příjmů, nikoliv úspor žadatele.

"Necítím to jako etické selhání," řekl Čunek. Reagoval tak na hlasy zevnitř KDU-ČSL i koaličních partnerů, že i když zřejmě zákon neporušil, je jeho chování morálně nepřijatelné. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes jasně prohlásil, že když Čunek rychle a průkazně podezření ze zneužívání sociálních dávek nevyvrátí, nemůže zůstat členem koaliční vlády. K rezignaci ho už vyzvali jeho kolegové z lidoveckého senátorského klubu.

"Co se týče zneužívání sociálních dávek, tuto tezi zásadně a kategoricky odmítám," prohlásil první místopředseda vlády. Odmítl i tvrzení, že využil děr v tehdejší legislativě. "Já jsem nezneužíval ani nevyužíval děr," řekl.

Podrobnosti až později

Podrobnější doklady chce Čunek předložit v úterý, kdy se sejde celostátní výbor KDU-ČSL. Potvrdil, že v době, kdy pobíral od státu podporu, měl v bance 3,5 milionu korun. To, že během dvou týdnů uložil tuto částku v hotovosti do tří různých bank, vysvětlil potřebou před nástupem do funkce starosty vyrovnat všechny své finanční záležitosti. "Zčásti to byly moje peníze, zčásti peníze, které jsem měl ve správě," uvedl. Detaily sdělí příští týden, až sežene od úřadů potřebné dokumenty. Popřel jen informaci, že peníze na jeho účty byly vlivných podnikatelů.

Uvedl jen, že během let našetřil něco přes milion korun. "Tyto úspory pocházejí ze zdaněných příjmů uspořených v předchozích letech, a proto nárok na sociální dávku nijak neovlivňovaly," zdůraznil. Fakt, že v bankách se prokazoval občanským průkazem, který o rok a půl dříve nahlásil jako ztracený, vysvětlil lakonicky - je prý "bordelář". Oba doklady pak zaměnil a nevšiml si toho, vysvětloval.

Čunek zdůraznil, že v té době byl opoziční zastupitel a řadový občan se čtyřmi dětmi a manželkou, která nepracovala. "Choval jsem se jako každý jiný občan podle zákonů této země, žádný ze zákonů jsem neporušil," uvedl Čunek. Neplánoval prý vstup do nejvyšší politiky. "Využil jsem nároků, které mám, zároveň jsem šetřil a pracoval jsem," dodal.

Dříve tvrdil, že nebude informovat o své finanční situaci před rokem 1998, kdy se stal starostou Vsetína, protože to považoval za "privátní téma". Připustil, že až na žádost lidoveckých poslanců a senátorů toto mlčení nyní prolomil.

 

Právě se děje

Další zprávy