Senátoři vrátili zákony měnící restituce

Tomáš Fránek
27. 1. 2006 16:40
Praha - Senátoři vrátili dva zákony, do kterých se poslanci pokusili propašovat změny, jež by se dotkly restitucí. Uvnitř: AUDIO
Foto: Pavel Eliáš (Kolín)

Poslanecké návrhy jsou totiž podle horní komory v rozporu s nedávným nálezem Ústavního soudu.

Ústavní soud totiž v prosinci rozhodl, že konec restitucí - takzvaná restituční tečka - neplatí pouze pro přímé restituenty (tedy lidi poškozené komunismem).

Foto: Aktuálně.cz

První změnu restitucí "vpašovali" poslanci do nového zákona o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat, který sněmovna schválila v prosinci.

Předseda zemědělského výboru a poslanec ČSSD Ladislav Skopal do zákona prosadil prodloužení takzvané restituční tečky. Podle právních rozborů senátorů ovšem nikoli jen pro přímé restituenty, ale i pro osoby, které s restitučními nároky obchodují.

Senátoři dnes uvedli, že poslanecké "přílepky" jsou v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu.

Ministr zemědělství má jiný názor...

Druhá změna byla zakomponována do zákona o rostlinolékařské péči. Skopal v něm sice navrhl zachovat restituce pro všechny, ale původní restituenty pak zvýhodnit při koupi státní půdy.

Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006.
Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě u tohoto návrhu ministerstvo zemědělství trvalo před senátory na jeho přijetí.

"Nemyslíme si, že je v rozporu s nálezem Ústavního soudu," uvedl ministr zemědělství Jan Mládek.

Podle něj se v zákoně pouze jasněji říká, jak má Pozemkový fond při vydávání pozemků postupovat.

Senátory ale nepřesvědčil.

Podle senátorky Jitky Seitlové toto ustanovení jen znovu znevýhodňuje přímé restituenty. "Výkladová nejasnost umožní zvůli těch, kteří budou zákon uplatňovat," uvedla Seitlová. "Přílepky byly do zákona dány v době, kdy nebylo známé rozhodnutí Ústavního soudu. Neřeší základní nedostatky."

Podle ní stát - místo toho, aby zprůhledňoval legislativu - dělá přesný opak. A znovu chce celý systém znejasnit.

...ale je ochoten v něčem ustoupit

Mládek dnes před senátory uvedl, že mu nevadí, že ze zákona o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat vypadnou ustanovení týkající se restitucí.

"Situace je po rozhodnutí Ústavního soudu jiná, vypuštění těchto bodů je správné," řekl Mládek.

Pasáže týkající se restitucí navrhl z obou zákonů vypustit jak ústavněprávní výbor senátu, tak výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Ústavní soud rozhodl minulý rok v prosinci, že přímí restituenti a jejich dědicové budou moci žádat o majetek i po 1. lednu 2006. "Ústavní soud při dokazovaní zjistil, že většina nároků  restituentů nebyla v minulých letech uspokojena, a byli uspokojováni naopak jiné osoby (skupující nároky na restituční plnění)," řekl tehdy předseda soudu Pavel Rychetský.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy