Senátoři podpořili zrušení doživotní imunity

Jakub Novák
20. 3. 2013 13:30
Imunita zákonodárců má být omezena pouze na dobu jejich funkčního období
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Senátoři ve středu více než třípětinovou většinou schválili návrh na omezení doživotní imunity zákonodárců.

Návrh podpořilo 58 senátorů, proti bylo šest, sedm senátorů se zdrželo hlasování.

Trestněprávní imunita poslance či senátora tak bude omezena pouze na dobu jeho funkčního období. Skončí tedy praxe, kdy jsou poslanci či senátoři chráněni doživotně.

"Tímto krokem občanům dokážeme, že jsme slušní lidé a nemáme se za co stydět," uvedl v rozpravě Petr Gawlas (ČSSD).

"Trestněprávní imunita je evropskou raritou. Takové prvenství by Česká republika neměla mít. Není důvod, aby členové Parlamentu a soudci Ústavního soudu požívali větší ochrany než hlava státu," uvedl Miroslav Antl, mimo jiné šéf ústavně-právního výboru.

V praxi by to vypadalo tak, že aféra poslance, kterého by příslušná komora Parlamentu nechtěla vydat k trestnímu řízení, se jednoduše odloží. Policie se k případu vrátí až po skončení mandátu daného politika.

Jaroslav Kubera (ODS) v tom vidí jistá úskalí: "Nebudu ani komentovat situaci poslance, který nebyl vydán - po několik let se tak bude moci připravovat, ovlivňovat svědky a zároveň bude vydíratelný."

Zároveň se obul do činnosti některých občanských iniciativ. "Garantuji vám, že do roka a do dne tu máme od různých rekonstrukcí a dekonstrukcí státu nový návrh, třeba aby byla imunita zrušena úplně," dodal s tím, že se nenechá od žádné skupiny vydírat, že něco musí nebo nemusí.

Podívejte se: Čeští poslanci vydaní sněmovnou. Zde je seznam

Kubera z těchto důvodů podává návrh na úplné zrušení trestněprávní imunity - to samé nicméně v Poslanecké sněmovně neprošlo Miroslavu Kalouskovi.

"Je mi smutno, že zákon o omezení imunity projednáváme po devětadvacáté - za dobu, co jsem tady, tak potřetí. Tento zákon má jednu zásadní vadu - je tu nebezpečí v případě, že Senát nebo sněmovna rozhodně zákonodárce nevydat - může být tedy zásadně ovlivňován. V případě, že je nevinen, však nemá možnost jít k soudu a očistit se," připojil se ke Kuberovi jeho spolustraník Miloš Vystrčil.

Poslancům a senátorům chce proto svým pozměňovacím návrhem ponechat možnost obrátit se na soud i v případě, že ho jeho kolegové nevydají. Nakonec však vyjádřil podporu omezení imunity v předloženém znění s tím, že se v budoucnosti bude svému návrhu znovu věnovat.

Podívejte se: Vystoupení Davida Ratha ve sněmovně

Vladimír Dryml (SPOZ) není podle svých slov "zásadně proti tomu, aby se vztahovala na hospodářské a trestní delikty zákonodárců, ale proti tomu, aby se vztahovala na jejich politickou činnost".

Na konci jednání však s mnoha svými kolegy polemizoval - svých kolegů se proto mimo jiné řečnicky ptal na to, kdo tuto změnu vlastně nyní potřebuje. Politici jsou podle něj pro mnohé lovnou zvěří a schválení tohoto návrhu je podle něho vydá veřejnosti na milost a nemilost.

Za schválení návrhu se naopak postavila senátorka Eliška Wágnerová. "Rovnost občanů před zákonem je první princip, který musíme dodržovat, máme-li mluvit o právním demokratickém státu. Současnou úpravou je tato nejzásadnější úprava porušována," argumentovala.

V tomto ohledu s ní mnozí její kolegové nesouhlasili - jedním z takových byla například občanská demokratka Daniela Filipiová.

Podporu měl tento návrh zejména mezi senátory sociální demokracie.

Gajdůšková: Berme to, co je. O dalším diskutujme

"V naší společnosti je mnoho odvážných lidí, kteří vyjadřují veřejně své názory, aniž by měli jakoukoliv imunitu. Já tento návrh proto podpořím a žádám nesouhlasnou menšinu, protože nevidím žádný důvod, když jsme omezili imunitu prezidentovi, abychom tak neučinili také v případě zákonodárců," řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková sice vyjádřila podporu návrhu Jaroslava Kubery na úplné zrušení imunity, ale zároveň připomněla, že teď mají senátoři na stole tento návrh, a proto by ho měli schválit.

"V tuto chvíli musíme hlasovat pro tento návrh, jak je předložen. Potom jednejme o tom, jak dál," uvedla Gajdůšková.

 

Právě se děje

Další zprávy