Senátoři ODS zvednou ruku pro zrušení poplatků za TV

Domácí Domácí
4. 11. 2009 16:43
Každá domácnost by ročně ušetřila 2160 korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zrušení koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi se možná opět o něco přiblížilo.

Senátorský klub ODS totiž oznámil, že podpoří návrh zákona, který předložil senátor Richard Svoboda.

"Tento návrh byl v posledních 8 měsících projednáván ve všech výborech Senátu a mediální komise k němu dokonce uspořádala veřejné slyšení. Na nadcházejícím plénu Senátu budeme rozhodovat o jeho dalším osudu," sdělil Aktuálně.cz předseda klubu Tomáš Julínek.

A pokud by zákon prošel i Poslaneckou sněmovnou a podepsal jej prezident, začal by platit od 1. ledna 2012. Návrh počítá s tím, že od tohoto data by byla veřejnoprávní média financována ze státního rozpočtu.

"Předložený zákon nahrazuje povinným výdajem státu platbu českých domácností ve výši 2160 korun ročně, racionalizuje daňový systém zrušením archaicky a nákladně vybírané daně za vlastnictví televize i rádia," vysvětlují zákonodárci ODS.

Kožušníka poplatky dostaly až do Bruselu

Snahy pravicových politiků o změnu jsou dlouhodobější. Koncesionářské poplatky označují za přežitek z dob komunismu - stejným způsobem se vybírají od roku 1964. Povinnost platit má každý, kdo vlastní televizní či rozhlasový přijímač.

S obdobným návrhem jako Svoboda přišel na jaře i jeho stranický kolega Edvard Kožušník, který na zrušení poplatků postavil svoji kampaň do voleb do Evropského parlamentu.

"Lidem vadí poplatky za lékaře, které přitom platí do značné míry podle svého uvážení a podle toho, jakou službu zvolí. Za televizi a rozhlas se musí platit, i když jejich služby nevyužívají," zdůvodnil tehdy svůj návrh.

Podle něj by na zrušení poplatků navíc veřejnoprávní média vydělala. Na účet České televize by stát poslal ročně 5,8 miliardy korun a na konto Českého rozhlasu 2 miliardy. Nynější náklady na výběr poplatků přitom činí 250, resp. 180 milionů za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy