Senátoři nedoporučili vydat Janáčkovou policii

Martina Macková
22. 4. 2008 17:50
Ostravská politička má být stíhána za rasistické výroky
Místopředsedkyně volební komise a nezávislá senátorka Liana Janáčková přiznala sympatie pro prezidentského kandidáta Klause.
Místopředsedkyně volební komise a nezávislá senátorka Liana Janáčková přiznala sympatie pro prezidentského kandidáta Klause. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vše může být nakonec jinak, senátoři z imunitního výboru ale nedoporučují vydat k trestnímu stíhání senátorku Lianu Janáčkovou (klub SNK), která pronesla hanlivé výroky o Romech.

Politici se tak rozhodli na jednání výboru dnes. O osudu Janáčkové nejspíš rozhodne plénum senátu až na další schůzi.

Čtěte také: Jsem rasistka, zní z pásky výrok senátorky Janáčkové

Proti vydání se postavilo sedm členů výboru, pro byli pouze dva - Jaromír Štětina (KOD) a Josef Novotný (SNK).

Senátoři dostali od policie veškeré důkazy i audio záznamy s výroky ostravské političky. Většina ale míní, že trestný čin její slova nejsou. "Imunitní výbor tím dal najevo, že se u nás smí vykřikovat rasistické výroky," řekl Aktuálně.cz Štětina.

Čtěte také: Vydat Janáčkovou za rasismus? Senátoři nejsou jednotní

Problém s policií má i radní ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiří Jezerský (Nezávislí). Ten byl také u jednání, kdy hovořila Janáčková. Okresní státní zastupitelství už ho na začátku dubna obžalovalo kvůli jeho rasistickým výrokům.

Janáčková i Jezerský se na téma Romové rozhovořili loni při jednání bytové komise, která řešila problémy v kolonii Bedřiška.

Janáčková tehdy měla říct: "...O cigány se bohužel starat musím. Kdyby to tehdy s těmi letenkami vyšlo, oni by se domnožili zase. Takže jste diskriminovaní, všichni jsme diskriminovaní, já s vámi naprosto souhlasím. Ale bohužel je to tak. A musím se snažit, abych vás někam vystěhovala. Nesouhlasím s jakoukoli integrací, bohužel jsem rasistka, nesouhlasím s integrací cigánu, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa..."

Její kolega Jezerský údajně uvedl:. „Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat."

Čtěte také: Janáčková: Jsem oběť honu na čarodějnice

V roce 2005 senátní mandátový a imunitní výbor Janáčkovou doporučil vydat ke stíhání, senátoři ji ale při konečném hlasování podrželi. Policie ji tehdy podezírala, že se jako starostka Mariánských Hor zapojila do sporných finančních transakcí při opravě koupaliště.

 

Právě se děje

Další zprávy