Senátoři napadnou u Ústavního soudu celou amnestii

Petr Holub
7. 1. 2013 14:00
Pod stížnost se již podepsalo přes dvacet senátorů
Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).
Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senátoři se nakonec nebudou omezovat na rušení nejspornějšího druhého odstavce amnestie prezidenta Václava Klause, který zastavuje trestní stíhání probíhající přes osm let, ale napadnou u Ústavního soudu znění celého dokumentu.

Vyplývá to z písemného zadání, které senátoři předložili svým právníkům, aby ústavní stížnost sepsali. Aktuálně.cz má dokument k dispozici.

Pod ústavní stížnost, kterou po právní stránce připravují advokáti Hana Marvanová a Milan Hulík, se již podepsalo přes dvacet senátorů.

Prominout a zahladit

Senátorům obecně vadí, že amnestie zvýhodňuje jednu část populace na úkor druhé. Zvýhodněny jsou osoby, „které byly odsouzeny, obžalovány či obviněny za korupční trestné činy a za nejzávažnější formy hospodářské a finanční kriminality".

Těm vychází vstříc nejen druhý odstavec, který zastavuje vyšetřování právě nejsložitějších případů hospodářské kriminality.

Korupčníci a další zločinci s bílými límečky mohou být rovněž mezi amnestovanými podle prvního odstavce. Tento odstavec promíjí a zahlazuje nepodmíněné tresty, které byly uloženy před prvním lednem a které nemají výměru přes jeden rok. U osob ve věku přes 75 let se promíjí dokonce desetileté tresty.

Třetí odstavec promíjí a zahlazuje prakticky všechny podmíněné tresty. U běžného odsouzeného se ruší až dvouleté podmínky, u sedmdesátiletých občanů dokonce tříleté. Delší podmínky se přitom udělují jen výjimečně.

Podle senátorů nebudou moci oběti ve všech těchto případech vymáhat na podvodnících ztracený majetek. „Touto amnestií se jim znemožňuje nebo přinejmenším významně omezuje přístup ke spravedlnosti, když se nemohou domoci náhrady škody, která amnestovanými osobami byla způsobena," upozorňují senátoři.

Tím amnestie údajně porušuje článek 36 Listiny základních práv a svobod, podle kterého se každý může domáhat svého práva před soudem. Přitom nesmí být ve svých právech omezen rozhodnutím žádného orgánu veřejné správy.

Konkrétní nespravedlnost

Právníci by měli text stížnosti dokončit do konce týdne a obratem ji předat Ústavnímu soudu. "Nemůžeme se jenom dívat, když se konkrétním lidem děje nespravedlnost," vysvětluje motivaci senátorů hlavní organizátorka stížnosti Alena Dernerová ze strany Severočeši.cz.

Z dokumentu vyplývá i argumentace, s níž chtějí senátoři přesvědčit Ústavní soud o tom, aby se stížností vůbec zabýval.

Ústavní soudci především rozhodují o návrzích, které chtějí pro rozpor s ústavou zrušit konkrétní zákony nebo nějakou jejich část. Podle senátorů ovšem mohou zrušit také amnestii.

"Nemůže být něčím, co je nad Ústavu a Listinu základních práv a svobod. Je součástí právního pořádku a jako taková může a v tomto případě i musí být podrobena textu ústavnosti," tvrdí senátoři.

Podle senátorů amnestie zpochybňuje jeden z principů demokracie, podle kterého "platí vláda práva nad lidem a ne vláda vyvolených nad právem".

 

Právě se děje

Další zprávy