Senátoři ČSSD jdou proti Sobotkovi. Odmítají, aby NKÚ kontroloval obce, ČEZ nebo Českou poštu

Radek Nohl Radek Nohl
26. 5. 2016 8:40
Část senátorů z ČSSD a KDU-ČSL se staví proti vládě a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Nechtějí podpořit zákon, který má Nejvyššímu kontrolnímu úřadu umožnit kontrolu obcí, krajů, ale také společností ČEZ, České pošty nebo České televize. Největší problém mají senátoři s tím, že by novela dopadla i na města, ve kterých řada z nich vládne. Senátor Radko Martínek tak již připravil návrh, který má zákon změnit.
Senátoři budou hlasovat o rožšíření pravomocí NKÚ.
Senátoři budou hlasovat o rožšíření pravomocí NKÚ. | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha - Mezi koaličními stranami dojde zřejmě k dalšímu střetu. Část senátorů z ČSSD a KDU-ČSL nechce podpořit rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Zákon, který předkládá ministr a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier, má umožnit úřadu prověřovat obce, kraje, ale také Českou televizi, městské dopravní podniky, ČEZ nebo Českou poštu. Hlasovat o něm bude Senát už ve čtvrtek.

Největší problém mají senátoři s tím, že by novela dopadla i na města, ve kterých řada z nich vládne. Sociálnědemokratický senátor Radko Martínek tak těsně před čtvrtečním jednáním předložil návrh, aby NKÚ mohl kontrolovat jen obce nad 10 tisíc obyvatel.

"Vycházím ze zkušeností Slovenska, kde se ukazuje, že provádět samostatné kontroly u menších obcí je méně efektivní, a Rakouska, kde jsou kontrolovány obce do velikosti 10 tisíc obyvatel," napsal Martínek v návrhu. Senátor ČSSD zároveň chce, aby se o dva roky odložila doba, kdy by NKÚ mohl město nebo kraj do svého plánu kontrol zahrnout.

Sehnat pro zákon podporu bude těžké

K tomu, aby zákon prošel, jelikož je třeba upravit i ústavu, je nutná podpora tří pětin senátorů. To bude podle předsedy senátorského klubu ČSSD Petra Víchy obtížné. Že se politici k zákonu staví negativně, ukazuje i to, že ho žádný ze senátních výborů nepodpořil.

Senátoři, mezi nimiž je většina komunálních politiků, požadují po vládě souběžné předložení návrhu, který by systém kontrol zjednodušil. Vadí jim, že různé úřady kontrolují stejné věci a někdy s rozdílným závěrem. Ti, kteří jsou z ČSSD nebo KDU-ČSL, se tak ale nyní postavili proti vládě i premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který tento zákon opakovaně podpořil.

"Jde o nejjednodušší změnu k tomu, aby hospodaření s veřejnými prostředky bylo pod nezávislou kontrolou," říká o novele Pavel Franc z organizace Frank Bold, která zákon prosazuje.

Kontrola jednou za 120 let

Mluvčí Rekonstrukce státu Václav Zeman tvrdí, že kontrol v obcích by při rozšíření pravomocí NKÚ přibylo jen minimálně. "Obcí je v České republice přes šest tisíc a NKÚ dělá zhruba padesát kontrol ročně. I kdyby se tedy úřad začal věnovat jen obcím, přijde do každé z nich jednou za 120 let," uvedl Zeman.

Mezi koaličními stranami došlo k vážnému střetu již ve středu, kdy se ve Sněmovně hlasovalo o takzvaném protikuřáckém zákoně. Poslanci ANO ho nakonec nepodpořili, protože se předtím schválily pozměňovací návrhy, se kterými nesouhlasili.

Premiér Sobotka chce kvůli tomu svolat jednání koaličních stran. Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš mluví o socanskolidoveckém podrazu, kdy ČSSD ve Sněmovně upravovala vládní zákon s opozicí.

Nejvyšší kontrolní úřad podle svého prezidenta Miloslava Kaly pro příště nechce posílat své lidi přímo do obcí. Kontrola bude probíhat od stolu, prostřednictvím počítačů. NKÚ už buduje datový sklad. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy