Senátoři chtějí volit prezidenta. Odmítli přímou volbu

Martina Macková
30. 10. 2008 14:10
Ve sněmovně se potkají další tři návrhy
Senát hlasuje. Přímou volbu nechce.
Senát hlasuje. Přímou volbu nechce. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři odmítli podpořit zákon, který by umožnil přímou volbu prezidenta.

Předložil ho nezávislý senátor Jan Horník (KOD). Aby uspěl, muselo se pro zákon vyslovit 49 senátorů, což je ústavní většina.

Z 62 senátorů bylo pro pouze 22, proti jeden, zdrželo se 39 senátorů. Dalo by se říct, že zákon odmítli senátoři napříč stranami, pro byla překvapivě pouze část senátorů za ODS.

Zákonodárci diskutují o tom, že by se hlava státu volila přímo, od začátku letošního roku. 

Impuls z trapné volby

Debata vznikla poté, co byl podruhé na Hrad zvolen Václav Klaus a volbu v parlamentu provázely obstrukce a zákulisní výhrůžky.

Navzdory odmítnutí senátu se bude o přímé volbě na půdě parlamentu ještě jednat.

Ve sněmovně totiž leží další návrhy zákonů, které by tuto možnost do ústavy zavedly.

Jeden napsala skupina poslanců Strany zelených a další normu zpracovali opoziční politici z ČSSD. Třetí návrh připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS.

Program změně nepřeje

Poslanecká sněmovna, která začala jednat už týden před volbami a zítra její schůze končí, se ale ke schvalování ani jedné změny v Ústavě nedostala. Zdržely ji diskuse kolem smluv o americkém radaru a předvolební diskuse politiků.

Senát dnes jedná naposled ve starém předvolebním složení. Senátní volby v minulých týdnech rozhodly, že křesla mnoha senátorů za ODS nově obsadí politici ČSSD. Končí také někteří nezávislí senátoři. Někteří z nich na poslední schůzi ani nedorazili. Chybí například Václava Domšová (Rychnov nad Kněžnou) nebo Zlatuška (Brno).

Ještě včera se očekávalo, že senát s převahou politiků ODS se pokusí ještě schválit smlouvy o americkém radaru. Klub se ale nakonec rozhodl nechat schvalovací proces až se komora obmění.

 

Právě se děje

Další zprávy