Senátoři chtějí odložit ratifikaci Lisabonu až na duben

Michal Žák Michal Žák
10. 2. 2009 13:50
Podle ODS je nezbytné schválit i zákon o vázaném mandátu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ratifikace Lisabonské smlouvy, jednoho z klíčových reformních dokumentů Evropské unie, se možná na program jednání senátu dostane až v dubnu.

Doporučuje to zahraniční výbor horní komory parlamentu. Podle něj je nezbytné, aby byl zároveň se smlouvou schválen i tzv. vázaný mandát, který má zabránit převádění pravomocí Bruselu.

Občanským demokratům, kteří odklad navrhli, jim pomohl Jaromír Štětina (zvolen za SZ). "Chci, aby byl schválen radar i Lisabonská smlouva," citovala ho agentura ČTK.

"Považuji to za naprosto legitimní a rozumný postup," reagoval premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.

Podle europoslance Jana Zahradila zpoždění ratifikace neohrozí české předsednictví. "Všechny problémy, kterým v těchto chvílích čelí EU, je Česko schopno řešit i na základě stávajících smluv," vysvětlil novinářům.

Kvůli vázanému mandátu odložila minulý týden jednání o Lisabonu i sněmovna. "Není možné schválit Lisabonskou smlouvu bez toho, aby bylo jasné, že nebude v kompetenci vlády přenášet kompetence do Bruselu," zdůvodňoval postoj nejsilnější parlamentní strany předseda jejího poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Poslanci by se měli ke smlouvě vrátit příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy