Baudyšovou v Senátu nahradí Smoljak. Ve 2. kole porazil starostu Prahy 9 Jarolíma

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2019 16:46
Doplňovací volby do Senátu v Praze 9 vyhrál scenárista David Smoljak (za STAN). Dostal 59,5 procenta hlasů. Poražený starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS získal 40,49 procenta. K urnám přišlo v sobotním druhém kole 11,45 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
David Smoljak.
David Smoljak. | Foto: Milan Říha

Šedesátiletý Smoljak nahradí v Senátu Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která koncem ledna rezignovala na mandát ze zdravotních důvodů. Senátorem bude Smoljak do října příštího roku, kdy by vypršelo řádné funkční období Baudyšové. Díky jeho vítězství bude senátorský klub STAN nejpočetnější v horní komoře. 

Scenárista, publicista a od loňského roku radní městské části Praha - Vinoř je nejstarším synem Ladislava Smoljaka, režiséra a jednoho ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana. Jako jeden z autorů stál například za vznikem "nekonečného" televizního seriálu Ulice, který vysílá televize Nova, podílel se také na sitcomu Comeback. Loni měl premiéru jeho půlhodinový dokument Cimrman dobývá Ameriku! o inscenaci jedné z her v USA anglickým souborem.

Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU, poté pracoval v televizi, po roce 1990 působil jako novinář, mimo jiné v týdeníku Reflex. Po vzniku televize Nova v ní Smoljak působil tři roky jako dramaturg, v roce 1996 přešel do televize Prima, kde se vypracoval na šéfredaktora zábavy.

Krátce po přelomu století odešel "na volnou nohu", věnoval se publicistice i psaní scénářů, podílel se například na dokumentárním cyklu Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem.

Jako publicista se David Smoljak často vyjadřoval k politice nebo médiím, patří k výrazným zastáncům nezávislosti médií veřejné služby, nyní jako koordinátor sdružení Svobodu médiím!

Do politiky se aktivně zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Loni se stal radním pro územní rozvoj a životní prostředí. Za Starosty a nezávislé se na podzim 2017 neúspěšně ucházel také o poslanecký mandát, loni neuspěl v komunálních volbách v Praze.

David Smoljak je ženatý a má dvě děti.

 

Právě se děje

Další zprávy