Senátor užíval tři adresy, jednu mu rok platil stát

Martina Machová Martina Machová
7. 3. 2011 14:04
Marcel Chládek se stal senátorem za sociální demokracii v roce 2008
Pražský byt jsem potřeboval, říká senátor Chládek (ČSSD).
Pražský byt jsem potřeboval, říká senátor Chládek (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor sociální demokracie Marcel Chládek měl během jediného roku k dispozici hned tři místa k bydlení. A ač jedno z nich leží prakticky na okraji Prahy, nechal si od státu vyplácet náhrady na bydlení, na něž mají nárok mimopražští zákonodárci.

Redakce Aktuálně.cz to zjistila poté, co zaplatila kanceláři Senátu 28 tisíc korun za informace o čerpání náhrad. Ty pak porovnala s majetkovými přiznáními, které musejí senátoři každoročně zveřejňovat.

Chládek se stal senátorem za Rakovnicko a Lounsko na podzim roku 2008. Kromě toho působí dál jako zastupitel rodného Rakovníka, kde má stále trvalou adresu v bytě napsaném na svou matku.

Rok po zvolení do horní komory, přesněji v červenci 2009, si pořídil domek kousek za Prahou v Hostivici, kde nyní přebývá i s rodinou. Přitom až do října roku 2010 si nechal od státu platit ubytování v centru Prahy za 17 tisíc měsíčně.

Jeho spolustraník David Rath, který má rovněž dům v Hostivici, žádnou náhradu nečerpá.

Kolik platí hypotéku? Neví

"Do té doby jsem tam nebydlel. Vydal jsem se z peněz, mám to na hypotéku. V podstatě to byly jen holé zdi a dokupoval jsem tam nábytek. Když už to bylo obyvatelné, tak jsem zrušil služební byt a přestěhoval věci sem," vysvětluje trojí adresu senátor.

Za domek v nové zástavbě na okraji vsi sousedící s Prahou zaplatil 3,78 milionů korun. Sám jej popisuje jako tři místnosti a kuchyni. Část platil ze svého, na většinu si ale vzal hypotéku ve výši 3 miliony korun. Tu má splatit do roku 2017.

Senátorský plat má zajištěný do roku 2014 a sám se netají ambicí svůj post obhájit.

Dům senátora Marcela Chládka (ČSSD) v Hostivici
Dům senátora Marcela Chládka (ČSSD) v Hostivici | Foto: Martina Machová

Podle propočtů deníku Aktuálně.cz musí Chládek platit měsíčně hypotéku ve výši téměř 40 tisíc korun. Redakce při stanovení této sumy vycházela z doby, kdy Chládek dům koupil, z data, kdy mu končí zástavní právo ve prospěch banky a z běžného úroku v době, kdy si hypotéku pořizoval.

On sám tvrdí, že splácí kolem 20 tisíc korun měsíčně, ale že z hlavy si přesnou částku nepamatuje.

A ačkoli sousedé popisují, že Chládkovi v domě běžně bydlí, sám senátor hovoří o "přespávání". Jeho domovem je prý Rakovník, odkud se nehodlá stěhovat. Dům v Hostivici se prý po skončení mandátu v horní komoře chystá prodat.

"V Hostivici jsem kupoval řadový domek z důvodu, když mám dlouho práci v Senátu a druhý den je zasedání, tak se nevracím do Rakovníka a přespím tam. Je to místo služebního bytu. Ten jsem zrušil a náhradu nečerpám," líčí.

Zač platit stát? Znovu obstrukce

Redakce Aktuálně.cz Chládka požádala, aby předložil dokumentaci k služebnímu bytu v Praze, na který si nechal od státu posílat 17 tisíc korun měsíčně.

Chládek souhlasil s tím, že vydá pokyn kanceláři Senátu, aby jeho nájemní smlouvu zveřejnila. Když se redakce v pátek obrátila na tamní úředníky, souhlasili.

Po víkendu ale bylo vše jinak - úředníci si našli našli kličku, jak rychlému získání informace zabránit. Chtějí, aby redakce znovu žádala dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Na vyřízení žádosti má nyní kancelář Senátu třicet dní.

Jsou i další...

Senátor Chládek není jediným, kdo bydlí kousek za Prahou a nechával si nebo dokonce stále nechává státem vydržovat byt v hlavním městě.

Deník Aktuálně.cz již v minulosti popsal příběh další tří zákonodárců, kteří se rozhodli pro stejnou praxi.

Senát přitom zasedá ještě ve větších intervalech než Poslanecká sněmovna. Letos jednala horní komora zatím jen dva dny koncem ledna. Další, jednodenní schůze proběhla 3. března a následující bude zahájena 16. března.

Dva dny jednání pléna měsíčně pak býval pravidelný interval i v předchozích letech, někdy dokonce doba mezi jednáními byla výrazně vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy