Senátor Töpfer posílá peníze Senátu vlastnímu divadlu

Martina Machová Martina Machová
2. 3. 2011 5:30
V Divadle Na Fidlovačce má senátorskou kancelář. Platí za ni asi 30 tisíc měsíčně
Pražský senátor ODS a šéf divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer.
Pražský senátor ODS a šéf divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor za ODS Tomáš Töpfer pomáhá z veřejných prostředků senátního rozpočtu Divadlu Na Fidlovačce, kde je ředitelem a kde také hraje.

Senátorskou kancelář, na niž ze zákona bere k platu každý měsíc navíc peníze, totiž umístil právě do budovy divadla. Z výpisu poskytnutého kanceláří horní komory Aktuálně.cz zjistilo, že Töpfer pobírá každý měsíc na pronájem kanceláře částku kolem třiceti tisíc korun.

Problém v tom nevidí, podle něj je pronájem jeden z nejčistších.

"Divadlo je městské části Praha 4 a já jsem senátorem za Prahu 4. Nechtělo se mi pronajímat kancelář v soukromém domě, zvláště proto, že mne lidi zastihnou tady a já je přijímám tady v divadle," reagoval principál a senátor na otázku, proč se rozhodl umístit kancelář do svého divadla.

Milión za čtyři roky

Tomáš Töpfer je senátorem za ODS od roku 2006 a mandát mu skončí v příštím roce. Současně působí právě jako ředitel, jednatel a většinový vlastník společnosti, jež známé pražské divadlo provozuje.

S kampaní mu v roce 2006 pomáhal Topolánek.
S kampaní mu v roce 2006 pomáhal Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

V Praze si podle senátních regulí může dovolit pronájem kanceláře, včetně jejího vybavení, za 32,2 tisíce, což je 386 tisíc korun ročně. Například v roce 2009 vyplatil Senát za Töpferovu kancelář 353 tisíc korun.

Budovu přitom pronajímá městská část Praha 4 za půl milionu ročně Nadaci Fidlovačka, s níž má smlouvu jak přímo senátor Töpfer, tak společnost Divadlo Na Fidlovačce.

Od zvolení Töpfera senátorem na podzim 2006 zaplatila až do konce září loňského roku horní komora Töpferovi na kancelář 1,2 milionu korun.

Senátor říká, že funkci ředitele v divadle Na Fidlovačce bere jako čestnou a není za ni honorován. "Pokud v tom divadle hraju, tak mám jen honorář za to, že hraju," dodává.

Je to mizivé, říká herečka

Nadaci Fidlovačka, která má budovu divadla pronajatu, pomáhal Tomáš Töpfer zakládat, alespoň tak to stojí na internetových stránkách divadla. V oficiálních rejstřících není nikde v orgánech nadace uveden. Jako jeden ze zřizovatelů nadace však figuruje jeho bratr Pavel.

Nadaci vede Töpferova herecká kolegyně Eliška Balzerová, která je podepsaná i pod pronajímací smlovuvu s městem a která je také (menšinovou) spolumajitelkou divadlení společnosti. 

"Nadace shromažďuje peníze, abychom mohli nájem zaplatit. A mizivě do toho spadá tato senátorská kancelář. Jinak bychom tu budovu nemohli mít," říká Balzerová. Další příjmy má podle ní nadace ze sponzorských darů nebo z toho, že prostory divadla znovu pronajímá konkurečním souborům.

Samo Töpferovo divadlo pak přispívá ze zisků nadaci výjimečně. Naopak, když je divadlo ve finanční nouzi, nadace mu pomůže - pokud má volné prostředky.

To je normální, vy závistivci

Töpferův případ je jedním z mnoha příkladů rozporuplného využití náhrad, které zákonodárci pobírají k běžnému platu.

Senátor Luděk Sefzig normalizuje
Senátor Luděk Sefzig normalizuje | Foto: Senát

Aktuálně.cz na pronájem kanceláře Na Fidlovačce přišlo díky tomu, že si nechalo od kanceláře Senátu zpracovat přehled náhrad senátorů za období od počátku roku 2005 do loňských podzimních voleb. 

Přehled by měl být podle expertů na svobodu informací veřejně přístupný, ale Kancelář Senátu si za jeho zpracování naúčtovala skoro třicet tisíc korun

Sami senátoři přistupují k otázkám o využití náhrad nedůtklivě.

"To je normální, víte? Jenom pár závistivých novinářů to těžce nese," reagoval například Töpferův rokycanský kolega z ODS Luděk Sefzig na dotaz, zda mu přijde v pořádku, že platí z veřejného rozpočtu senátorskou kancelář sám sobě.

Töpfer divadlu, Sefzig sobě

Sefzig je senátorem už druhé volební období, mandát mu končí v roce 2012. Podle informací poskytnutých kanceláří Senátu si takto od ledna 2005 do konce září 2010 přivydělal ke svému platu 1,225 milionu korun.

"Já jsem zde kancelář nezřizoval.  Přede mnou tu měl kancelář pan senátor Jirava, se kterým jsem nebyl příbuzný ani známý. Jediné co jsem udělal, že jsem ji přesunul do lepších míst, do nově zrekonstruovaných míst, a snížil jsem si nájem," hájí se rozhořčeně.

Na kancelář ve vlastním domě se ho totiž novináři neptají poprvé. Dotaz padl před dvěma lety, od té doby se ovšem nic nezměnilo. Sefzig trvá na tom, že o střet zájmů nejde a smlouva se Senátem je vlastně pro něj nevýhodná.

"Ve stejných prostorách mám nájemnici, která má lepší smlouvu, než má Senát se mnou," uvádí příklad.

Paradoxně se tak přiznává k jinému prohřešku. Ve svém majetkovém přiznání neuvádí žádné vedlejší příjmy. Podle zákona o střetu zájmů totiž musí každoročně zveřejňovat vše, co si vydělá nad 100 tisíc. Jen jeho vlastní roční pronájem přitom tuto částku překračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy