Senátor ODS jde proti svým. Odmítá bourat vsi nad uhlím

Pavel Baroch
23. 10. 2009 20:25
Rada Ústeckého kraje je svolná k rozšíření těžby uhlí
To nedopustíme!
To nedopustíme! | Foto: Pavel Baroch

Ústí nad Labem - Vlivný člen ODS v Ústeckém kraji, senátor Pavel Sušický, se ostře postavil proti usnesení koaliční krajské rady, která je svolná za určitých podmínek souhlasit s prolomením limitů a se zbouráním obcí Horní Jiřetín a Černice.

Krajská vláda, kde jsou i tři členové ODS, o tom rozhodla ve středu na mimořádném zasedání.

"Pro toto rozhodnutí hlasovali i dva členové ODS, a to aniž by k rozhodnutí, které odporuje programu ODS pro náš kraj, měli mandát od ostatních členů," uvedl ve svém prohlášení Sušický, který je předsedou ODS v Ústí nad Labem.

"S tímto rozhodnutím zásadně nesouhlasím a jsem přesvědčený, že společně se mnou i naprostá většina členů ústecké ODS," dodal Sušický, který chce požádat o svolání regionální rady ODS.

Ať ODS usiluje o revokaci, žádá senátor

"Ta by v souladu s naším volebním programem měla navrhnout, aby toto usnesení rady bylo revokováno. Je skutečně s podivem, že tento problém, který je řadu let diskutován a velmi citlivě se dotýká řady obyvatel našeho kraje, se řešil narychlo a dokonce mimořádnou radou," uvedl senátor Sušický.

Kteří dva politici ODS ze tří členů krajské rady hlasovali pro usnesení o prolomení limitů, Sušický neuvedl. Členem krajské rady je i bývalý hejtman Jiří Šulc z ODS, který však redaktorovi Aktuálně.cz nevzal telefon a nechal si poslat otázky mailem. Na ně zatím neodpověděl.

ODS před krajskými volbami dokonce slibovala, že podá návrh na odpis hnědého uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

Potvrzujeme, co jsme schválili

Kvůli středečnímu usnesení krajské rady se v pátek odpoledne sešli krajští poslanci a ve svém písemném usnesení potvrdili to, co už konstatovala rada kraje: Těžební limity je možné prolomit jen v případě, když před tím těžební společnosti vykoupí od obyvatel, firem a obcí jejich domy a pozemky, a vyřeší se všechny střety zájmů s občany, radnicemi i krajem.

"Podle nás toto usnesení není v rozporu s dřívějšími usneseními kraje i stanovisky ODS, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné i to, že vůli občanů budeme respektovat," uvádí se v usnesení krajských zastupitelů ODS, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Paroubek zůstává v klidu

Usnesení rady Ústeckého kraje zatím nechává v klidu nejvyšší vedení ČSSD, která má v krajské vládě většinu. Sociální demokraté totiž opakovaně konstatovali, že prolomení limitů těžby je možné jen na základě krajského referenda.

"Když jsem četl usnesení rady kraje, nezaznamenal jsem, že by někdo rušil územní limity těžby hnědého uhlí. Také programový závazek krajského referenda zůstává v platnosti," sdělil Aktuálně.cz předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je současně volebním lídrem v Ústeckém kraji.

Tamní krajská rada se sešla na mimořádném zasedání, aby projednala návrh nové Státní energetické koncepce, která s uhlím za těžebními limity počítá.

"Rada kraje podmiňuje souhlas se záměrem odblokovat zásoby hnědého uhlí za územními limity v lokalitách ČSA a Bílina vyřešením všech střetů zájmů mezi těžebními společnostmi a vlastníky nemovitostí i všemi dalšími zainteresovanými subjekty," uvedla hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová z ČSSD v tiskovém prohlášení, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Exministr Říman: Vláda nemá mandát limity zrušit

Podle bývalého ministra průmyslu Martina Římana z ODS nemá krajské usnesení na rozhodování o limitech prakticky žádný vliv. Pokud se totiž těžaři nedohodnou s majiteli domů a dalších nemovitostí na majetkovém vypořádání, těžit se stejně nemůže.

Foto: Ludvík Hradilek

"Těžební limity jsou jen čárou na papíře. Alfou a omegou je vypořádání majetkových vztahů," řekl Aktuálně.cz Říman. Dodal, že úřednická vláda Jan Fischera ani nemá mandát k tomu, aby o limitech rozhodovala. "Limity jsou politických rozhodnutím," dodal Říman.

Rada jde na ruku těžařům

Exministr životního prostředí Martin Bursík potvrdil, že usnesení krajské rady nemá reálný dopad. "Je to ale politický vzkaz, že rada jde na ruku těžebním společnostem," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Česká pobočka Greenpeace a "protiuhelné" sdružení Kořeny konstatovaly, že ODS a ČSSD v Ústeckém kraji svým usnesením krajské rady zradily své voliče.

"Pokud to krajští radní mysleli vážně, doporučujeme jim, aby propříště tiskly ČSSD a ODS své volební programy na toaletním papíru. O něco tak ušetří a takto provedené programy budou alespoň voličům k něčemu užitečné," řekl Jan Rovenský z Greenpeace.

 

Právě se děje

Další zprávy