Senátní výbor nepodpořil ministerstvo v návrhu o Šumavě

ČTK ČTK
7. 3. 2013 22:30
Senátoři neodsouhlasili požadavek proti rozšiřování bezzásahových zón
Národní park Šumava
Národní park Šumava | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátní výbor pro životní prostředí ve čtvrtek nepodpořil požadavek proti rozšiřování bezzásahových zón v Národním parku Šumava, s čímž počítá ministerstvo životního prostředí ve svém návrhu zákona.

Zachování současného stavu chtějí signatáři petice, podle nichž by rozsah prvních zón v parku měl zůstat nezměněn. Z členů výboru to ale podpořili pouze čtyři senátoři, pět se hlasování zdrželo.

Výbor měl podle návrhu usnesení mimo jiné doporučit Senátu schválit žádost vládě, aby "nedoporučila žádný návrh zákona o Národním parku Šumava, který okamžitě či v budoucnu vyhlašuje první zóny nad 22 procent území národního parku".

Ministerský návrh počítá s postupným rozšířením až na 35 procent plochy parku, podle kritiků by ale toto rozšíření vedlo k usychání až 9000 hektarů šumavských lesů.

Zástupci ministerstva i šumavského parku ale argumentovali tím, že jejich návrh byl připraven po dohodě s odborníky a starosty šumavských obcí. Rozšiřování bezzásahových zón by podle nich mělo být postupné během příštích až 45 let.

Tvůrci petice by uvítali naopak schválení návrhu zákona, který připravili starostové z Plzeňského kraje a podle něhož by první zóny měly zabírat jen pětinu plochy parku. Tuto předlohu už začala projednávat Sněmovna, zatímco návrh ministerstva zatím ještě neprojednala ani vláda.

Petici podepsalo 11 tisíc lidí a Senát ji proto bude muset projednat na své schůzi. Spoluorganizátor petice Petr Martan zdůraznil, že 90 procent signatářů petice nebydlí na Šumavě. Uvedl to jako důkaz toho, že petice není jen regionální záležitostí.

Také na podporu ministerské předlohy vznikla petice, kterou zorganizovalo Hnutí Duha. Podepsalo ji o loňských prázdninách zhruba 1600 návštěvníků pramenů Vltavy.

 

Právě se děje

Další zprávy