Senátní výbor nechce rušit billboardy kolem silnic

ČTK ČTK
13. 3. 2012 15:58
Výbor tak souhlasí s Karlem Korytářem (ČSSD), který varuje před arbitrážemi proti ČR
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátní výbor pro dopravu v úterý odmítl návrh sněmovny, který má omezit reklamní billboardy kolem všech českých silnic.

Před výborem neuspěl ani kompromisní návrh místopředsedkyně výboru Veroniky Vrecionové (ODS), která chce omezit billboardy jen podél dálnic a hlavních silničních tahů. 

Návrh chce ale uplatnit ještě ve středu při projednávání novely o pozemních komunikacích na schůzi Senátu.

Výbor se proti omezování billboardů postavil na návrh Karla Korytáře (ČSSD), podle něhož je nové omezení spojeno s rizikem arbitráží proti ČR ze strany reklamních agentur a provozovatelů billboardů.

Omezení by prý podle kritiků navíc vychýlilo poměry na reklamním trhu ve prospěch firmy, která má pronajaty reklamní plochy na budovách.

Vrecionová by chtěla zachovat billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy a omezit jejich výskyt podél hlavních tahů, kde jsou z hlediska bezpečnosti dopravy nejrizikovější.

Sněmovnou schválená verze by podle ní vedla k výpadkům pro státní rozpočet na příjmech z daní a pro obecní rozpočty na příjmech z pronájmu pozemků.

Za razantní omezení se naopak přimlouvala nejen dopravní policie, ale také třeba Autoklub ČR. Upozorňují na to, že řada současných billboardů sice nesplňuje zákonné podmínky pro jejich umístění, ale je obtížné je zrušit.

Vrecionová upozornila na to, že pokud by se Senát přiklonil ke Korytářovu návrhu, sněmovna by v opakovaném hlasování na předloze nic nezměnila.

Novela má zavést i slevy na mýtném

Novela má také zavést možnost až třináctiprocentní slevy na mýtném pro kamiony, které na mýtném zaplatí větší částku, než jakou stanoví vláda ve svém nařízení.

Podle ministerstva dopravy to odpovídá jeho dohodě se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia. Slevy jsou formou kompenzace tuzemským dopravcům za zvyšování cen mýtného o 25 procent v loňském a letošním roce. Díky tomu se loni vybralo o 1,5 miliardy navíc. Na slevách by měl stát vrátit zhruba 300 milionů korun.

Součástí novely je také vytvoření podmínek pro evropskou službu elektronického mýtného, která má propojit systémy mýtného v členských státech. Norma má upravit pravidla pro takzvané nízkorychlostní vážení kamionů.

 

Právě se děje

Další zprávy