Senát zamítne zákon o zdanění investičních fondů

ČTK ČTK
23. 8. 2013 15:35
Součastí balíčku, který ČSSD odmítá, je i zrušení daně z dividend.
Senát
Senát | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senát zamítne daňový balíček, jehož součástí jsou návrhy o zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend, které nedávno prošly Poslaneckou sněmovnou.

Na tiskové konferenci to dnes řekli předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, podle nichž jde o tunel. Neschválení norem může přinést potíže s aplikací dlouho připravovaného občanského zákoníku, který nabude účinnosti začátkem příštího roku.

"Musím říci, že pro sociální demokracii je nepřijatelné, aby pro takové návrhy, které znamenají obrovské riziko a skutečný tunel pro veřejné rozpočty, aby pro ně hlasovala," uvedl Sobotka. Podle něho by kvůli daňovému balíčku státní rozpočet v příštích letech přišel o desítky miliard korun.

Kritizoval také bývalou vládní koalici, která prý při jejich projednávání nebyla otevřená. "Já jsem dokonce přesvědčen, že vláda Petra Nečase (ODS) zatajila poslancům v Poslanecké sněmovně skutečné rozpočtové dopady těchto opatření, která jsou v tomto daňovém balíku," uvedl.

O tom je přesvědčen i Štěch, podle něhož měl tlak a "povyk" ODS z poslední doby na to, aby horní komora balíček schválila, zakrýt tunel, z něhož měl prý někdo mít "velikánský prospěch".

"Ta argumentace je absurdní," řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zdůraznil, že zákon prošel řádným legislativním procesem. Zrušení daní z dividend, jak je schváleno, by podle něj znamenalo snížení příjmů rozpočtu o necelou miliardu korun a je to tak také rozpočtováno.

"Současný stav totiž jeden příjem daní dvakrát. Dividendy jsou vypláceny ze zdaněného zisku a jsou rovněž zdaněny. Je nezbytné odstranit zdanění buď u právnické osoby, nebo u fyzických osob. Převážila druhá varianta a tak byla také schválena," řekl Kalousek.

Rusnok uvažuje o zákonném opatření

Předseda Senátu připustil, že odmítnutí daňového balíčku může přinést problémy pro praktické uplatňování občanského zákoníku, s nímž souvisí. "Vláda má možnost to řešit, protože pokud by to podvazovalo uplatnění, účinnost občanského zákoníku, tak je zcela namístě se rozhodnout pro zákonné opatření," uvedl. Věří, že vláda takový krok učiní. Horní komora je pak podle něj připravena takové opatření důkladně projednat. #foto2

Legislativní náměstek ministryně spravedlnosti František Korbel zdůraznil, že samotný sporný bod ohledně investičních fondů a dividend se nového občanského zákoníku netýká a nemá s jeho obsahem nic společného. "Zákon o daních z příjmů, který předkládalo ministerstvo financí, je rozsáhlá novela, která obsahuje více než tisíc bodů, přičemž většina z nich je nekonfliktních. Mezi nimi jsou i ustanovení, která zdaňují nové právní nástroje zaváděné občanským zákoníkem - například služebnosti nebo pachty," řekl.

Korbel podotkl, že pokud by Senát zamítl celý změnový zákon o daních z příjmů, novému občanskému zákoníku by chyběla doprovodná daňová legislativa, což je nežádoucí. Podle něj by tedy bylo nejvhodnějším řešením to, že by se Senát k zákonu nevyjádřil, což by znamenalo jeho přijetí, a ministerstvo financí by neprodleně připravilo návrh zákonného opatření ohledně zdanění investičních fondů, jež by Senát stihl schválit ještě do konce letošního roku.

Ministerstvo: Předjímat kroky úřadu je předčasné

Méně šťastný by byl podle náměstka postup, kdy by Senát celý zákon zamítl a ministerstvo financí by muselo následně připravit samostatné zákonné opatření, které by reagovalo na nový občanský zákoník. "Bylo by to složitější, náročnější a přineslo by to více právních rizik," věří.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek uvedl, že předjímat kroky úřadu je v tuto chvíli předčasné, protože zákon se stále nachází v legislativním procesu. "V současnosti probíhají jednání, aby nedošlo k nezamýšleným negativním důsledkům pro veřejné rozpočty," napsal.

Zákonné opatření může v době rozpuštění Poslanecké sněmovny navrhnout vláda ve věcech, které nesnesou odkladu. Rozhoduje o nich pak Senát, jejich další platnost musí následně schválit nová sněmovna na své první schůzi. Premiér v demisi Jiří Rusnok již řekl, že o zákonném opatření uvažuje v případě zdanění investičních fondů, nikoli však dividend.

Kalousek: Hrozí obcházení zákona

Kalousek řekl, že pokud jde o fondy, této argumentaci rozumí. "Rozumím premiérově argumentaci, byla stejná jako moje, když jsem zůstal v menšině se svým názorem navrhnout nulovou daň pro investiční fondy s důsledným uplatněním srážkové daně pro podílníky, ovšem pouze pro ty fondy, které by splňovaly příslušná kritéria. Hrozí totiž účelové obcházení zákona," uvedl.

Proto požádal členku rozpočtového výboru Helenu Langšádlovou (TOP 09), aby předložila pozměňovací návrh, který by zákon upravil podle původní předlohy. Při závěrečném schvalování ho však podpořili jen poslanci TOP 09, proti byli hlavně poslanci ČSSD a KSČM. "Ten problém nemusel existovat, kdyby podpořili návrh poslankyně Langšádlové," dodal Kalousek.

Sobotka se v pátek zmínil také o poplatcích za pobyt v nemocnici, které nedávno zrušil Ústavní soud. Poplatek by se podle něj měl do budoucna vrátit na úroveň 60 korun za den pobytu, měl by však být omezen na nejdéle 30 dní v roce. Štěch ujistil, že horní komora schválí normy týkající se fotovoltaiky.

 

Právě se děje

Další zprávy