Senát vyzval Klause k podpisu záchranného fondu EU

ČTK ČTK
6. 12. 2012 11:02
Česko je poslední zemí EU, která tento doplněk lisabonské smlouvy nepodepsala
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

Praha - Senát vyzval ve čtvrtek prezidenta Václava Klause k tomu, aby "neprodleně" podepsal doplněk lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Česko je poslední zemí EU, která ratifikaci nedokončila. Proces je třeba dokončit ještě letos, aby nový fond mohl od začátku příštího roku fungovat.

"Prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu poté, kdy obě komory Parlamentu České republiky vysloví souhlas s ratifikací, jak konstatoval Ústavní soud," uvedl předseda senátního evropského výboru Miroslav Krejča (dříve ČSSD).

Připomenul, že Senát a sněmovna vznik fondu schválily už na jaře.

Místopředseda ČSSD a prezidentský kandidát této strany Jiří Dienstbier obvinil Klause z toho, že svým otálením pohrdá ústavou, porušuje prezidentský slib a ohrožuje pozici Česka na mezinárodní scéně.

Ministr zahraničí a prezidentský kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg potvrdil, že "nejsou dány žádné překážky k dokončení ratifikačního procesu". Věří, že Klaus smlouvu podepíše do konce roku.

Fond by měl za daných podmínek pomoci zemi platící eurem překlenout problémy s financováním, které by mohly ohrozit stabilitu eurozóny. Česku před zavedením eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky.

Půjčky až 500 miliard eur

Pokud by Česko bylo členem eurozóny, muselo by během 12 let vložit do fondu 40 miliard korun. Ručit by muselo okamžitě za půjčky ve výši 250 miliard korun; tato částka by se po 12 letech v eurozóně navýšila na 310 miliard korun.

Nový mechanismus má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF). Zemím platícím eurem, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu korun).

Splátky půjček z ESM budou mít přednost před splátkami soukromým věřitelům. Vyšší prioritu budou mít jen splátky půjček od Mezinárodního měnového fondu. Výše příspěvku má záviset ze 75 procent na výši národního důchodu, ze 12,5 procenta na výši HDP a ze zbývajících 12,5 procenta na počtu obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy