Senát vrátil novelu o péči o děti, čekají ji úpravy

ČTK ČTK
19. 7. 2012 13:30
Novela má snížit počet dětí ve výchovných zařízeních a posílit ambulantní péči o rodiny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Novelu, která má snížit počet dětí ve výchovných zařízeních a posílit ambulantní péči o problémové rodiny, ve čtvrtek Senát vrátil sněmovně.

Doporučil lepší provázanost předlohy se zákonem o sociálně-právní ochraně dětí.

Senátoři navrhli mimo jiné novelou uzákonit, že výchovná zařízení a střediska "spolupracují s orgány sociálně-právní ochrany dětí v souladu s individuálním plánem ochrany dítěte".

Ministr školství Petr Fiala marně apeloval na horní komoru, aby úpravy provedla až v rámci změn zákona o ochraně dětí, kterou má na programu odpoledne.

Novela počítá také s tím, že rodiče by mohli ještě pět let žádat o umístění dítěte do diagnostického ústavu kvůli poruchám chování. Vláda původně chtěla tuto možnost zrušit už k letošnímu 1. září. Kabinet také navrhoval omezit na osm týdnů maximální povolenou délku pobytu v diagnostickém ústavu.

Poslanci ale zachovali v zákoně současnou praxi kvůli dětem s psychickými poruchami, které nelze za dva měsíce vyšetřit. Delší pobyt by mohlo také povolovat ministerstvo školství, pokud z vážných důvodů nebude možné dítě přemístit jinam.

Ministerstvo školství k omezování vedla snaha o snížení nákladů na diagnostické ústavy, které se pohybují kolem 520 tisíc korun ročně za dítě, v dětských domovech pak kolem 293 tisíc korun. Na péči o ohrožené děti je nyní zhruba sedm miliard ročně, z toho 3,5 miliardy stojí péče v ústavech.

Více výchovných poraden

Česko je také dlouhodobě kritizováno za nadměrný počet dětí v ústavech, v nichž je celkem 11 000 chlapců a děvčat. Novela proto počítá s tím, že do problémových rodin by měli častěji docházet odborníci a pomáhat jim řešit výchovné potíže tak, aby se děti z těchto rodin do ústavů vůbec nedostávaly. Předloha by měla také rozšířit síť výchovných poraden, kam by kromě dětí mohli docházet i rodiče.

Novela s ohledem na trend příklonu k menším zařízením snižuje maximální počet rodinných skupin v dětském domově na čtyři místo dosavadních šesti v jedné budově. Více skupin by sice mohl podle novely povolit zřizovatel domova, ale na své náklady. Výchovných skupin v ústavech by mělo být nadále až šest. V obou typech skupin by mohlo být maximálně osm dětí. V dětských domovech by nově mohli na základě smlouvy zůstat i jejich klienti po dovršení 18 let, kteří stále studují a neměli by kam jít.

 

Právě se děje

Další zprávy