Senát udělal chybu, kritizuje Klaus neschválení Sváčka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 2. 2012 17:20
Kandidát na ústavního soudce dostal o dva hlasy méně, než potřeboval
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček se ústavním soudce nestane. Prezident Václav Klaus, který ho navrhl, je přesvědčen o tom, že senátoři udělali chybu.

Senát ve středu kandidaturu podle očekávání neschválil. Sváček v tajných volbách získal 38 ze 79 možných hlasů.

K souhlasu horní komory s jeho jmenováním tak chyběly jen dva hlasy. Prezident Václav Klaus bude muset Senátu nabídnout jiného kandidáta. Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský doufá, že nyní už prezident a Senát dospějí ke shodě.

"Byl kvalitním kandidátem, země tak přišla o možnost mít dobrého ústavního soudce," sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Sváček měl podle Klause nastoupit k Ústavnímu soudu po odchodu jeho místopředsedkyně Elišky Wagnerové, jejíž mandát končí v březnu. Výsledek dnešního hlasování odpovídal postoji senátních výborů ústavně-právního a pro lidská práva, které v minulých dnech nedoporučily Sváčkovu nominaci.

Prezidentem navržený Sváček se senátorům nelíbil hlavně kvůli komunistické minulosti a také vztahům s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou. Soudce uvedl, že na obhajobu svého krátkodobého členství v předlistopadové KSČ nic nemá.

Odmítl ale obvinění, že rozhodoval na základě zadání někdejší Státní bezpečnosti, komunistické policie nebo samotné strany. Dokládají to jeho polistopadová prověření před jmenováním do soudcovských funkcí, řekl Sváček senátorům.

Sváček připomenul, že se kandidátem prezidenta Václava Klause na ústavního soudce měl stát již v roce 2003. Tehdy to ale "z osobních, rodinných a profesních důvodů" odmítl. Podotkl, že o dva roky později se dostal s Klausem do sporu kvůli justičním čekatelům. I proto odmítl nálepku Klausova muže.

"Nejsem kandidátem ani pravicové, ani levicové strany. Jsem nezávislým soudcem a pevně věřím, že tomu tak do konce mého profesního života zůstane," uvedl Sváček.

Kandidátem od listopadu

Na nominaci se prezident s předsedou Městského soudu v Praze dohodli na listopadové schůzce. 

"Pan prezident mi učinil nabídku kandidovat na soudce Ústavního soudu. Já jsem touto nabídkou velmi poctěn a zavázán. Nabídku jsem přijal a budu se snažit ji obájit před Senátem," řekl po listopadovém setkání s prezidentem Sváček. Další podrobnosti z rozhovoru uvést nechtěl.

Ústavní soudce jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Patnáctičlenný soud je od roku 2005 kompletní a jeho složení se od té doby neměnilo.

Novou možnost vybrat na uvolněné místo spolu se Senátem nového ústavního soudce bude mít Klaus až v březnu 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy