Senát schválil upravený plán misí, rozhodne sněmovna

Eva Benešová
28. 1. 2009 14:30
Vojáci v zahraničí zřejmě zůstanou, bude jich ale méně
Foto: Armáda ČR

Praha - Senát odsouhlasil upravený plán zahraničních vojenských misí.

Zákonodárci tak vyšli vstříc sociální demokracii, která koncem loňského roku odmítla původní koaliční návrhy na navýšení počtu vojáků.

Pokud upravený návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) projde i sněmovnou, bude letos v zahraničí celkem 580 vojáků, přičemž sto jich bude do konce roku působit v Afghánistánu v operaci Trvalá svoboda. Původně přitom mělo jít až o 745 příslušníků armády.

V nové verzi se počítá s navýšením vojáků o 80 ve srovnání s rokem 2008. "Upravený návrh neznamená žádnou změnu pro bezpečnost vojáků," ujistila senátory Parkanová.

Návrhem by se měli poslanci zabývat s největší pravděpodobností na nadcházející schůzi, která začíná 3. února. Zda opozice tento plán podpoří, zatím není jisté. "Grémium doporučilo, aby bylo volné hlasování, poslanecký klub je ovšem suverén a může se rozhodnout jakkoliv," řekl v úterý předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Koalice neuspěla, potopili ji i rebelové

Původní návrh vojenských operací neschválila těsně před Vánoci Poslanecká sněmovna. Opozice byla proti, zdrželi se i koaliční poslanci Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), Věra Jakubková a Olga Zubová (obě SZ).

Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny
Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny | Foto: Ludvík Hradilek

Neprodleně se proto sešla vláda, která vojákům udělila dočasný mandát na 60 dní. Ten vyprší 1. března. Do té doby musí parlament buď mise schválit, nebo vojáky stáhnout.

Zablokování návrhu vyvolalo mezi koalicí a opozicí ostrou roztržku. Premiér Mirek Topolánek (ODS) obvinil sociální demokraty, že hazardují s lidskými životy. "Za toto dnešní rozhodnutí se stydím. Stydím se za dnešní hlasování této sněmovny," reagoval emotivně. "Je to mezinárodní ostuda," dodal.

ČSSD hlasování pro mise podmiňovala zrušením zdravotnických poplatků. To ale pro změnu tvrdošíjně odmítali představitelé vlády. Později socialisté rozhodli, že nechají na poslancích, zda pro mise zvednou ruku, či nikoliv.

 

 

Právě se děje

Další zprávy