Senát rozhoduje. I s poraženými z voleb

Martina Macková
2. 11. 2006 9:30
Praha - Na dnešní schůzi bude ještě rozhodovat o zákonech Senát ve starém složení. Tedy i ti senátoři, kteří ve volbách neobhájili svůj mandát.

Důvod je jednoduchý: noví senátoři byli zvoleni dřív, než těm starým skončilo jejich funkční období. Musí proto počkat, až se jim uvolní židle.

To se stane až 19. listopadu.

Ale ani volná židle a mandát jim nedají možnost rozhodovat. Hlasovat budou moci nováčci až na konci měsíce - 29. listopadu. Teprve den předtím totiž dostanou do ruky písemné osvědčení o tom, že jsou skutečně senátory. A pak musí ještě složit slib.

Infobox

O čem bude Senát jednat:

  • zařazení Velkého pátku mezi státní svátky
  • návrhu na předání armádních pozemků obcím
  • sněmovním návrhu na omezení imunity zákonodárců
  • senátním návrhu na omezení imunity
  • volbě kandidáta na zástupce ombudsmana
  • petici proti televizním reality show
  • petici proti stavbě silnice R43 přes Brno-Bystrc

Někomu to nemusí až tak vadit, plat totiž pobírá už od voleb.

Nutná lhůta pro stížnosti

Složité? Ne, prý naprosto běžné.

"Je tam měsíční nutná lhůta k tomu, aby se vyřešily všechny případné stížnosti na volby a ty byly ministerstvem vnitra prohlášeny za platné," řekl Aktuálně.cz tiskový tajemník senátu Petr Kostka.

Senát se sejde zítra zřejmě naposled a musí schválit zákony, kterým běží lhůta a noví senátoři by je za měsíc projednat nestihli.

Zároveň se ale chystá i oficiální rozloučení s odcházejícími politiky. "Formální rozloučení je v plánu," upřesnil Kostka.

Možná ale Senát ve starém složení zasedne ještě 16. listopadu, zítra se totiž celý program nemusí stihnout.

Stejně musím leccos zařídit

Nový senátor Petr Skála z Chomutova měsíční čekací dobu na své nové křeslo vítá. "Já nijak nespěchám, musím si ještě leccos zařídit a rozkoukat," řekl Aktuálně.cz Skála, který se v nejbližších dnech ani do Senátu nechystá.

Petr Skála (nez.) je nováčkem, který se dostane do Senátu až na konci listopadu
Petr Skála (nez.) je nováčkem, který se dostane do Senátu až na konci listopadu | Foto: Ludvík Hradilek

"A to mi vážně už dnes běží plat?" podivil se. "Vím, že osvědčení o získání mandátu dostanu až na konci měsíce, ale tohle jsem nevěděl," říká lékař.

Naopak senátor a předseda hospodářského výboru Milan Balabán (ODS) z Ostravy, který v souboji se sociálnědemokratickým kandidátem prohrál, dnes odjel do Prahy a už zasedá v senátním výboru. A zítra na jednání bude Senát i on hlasovat o zákonu, který také navrhoval.

Zákon na zrušení imunity zákonodárců možná bude poslední normou, kterou ve funkci schválí. "Určitě bude mít většinovou podporu. A sněmovna? Doufám, že jej schválí, těžko v něm najde něco rozporného, je to naprosto jasné," míní Balabán.

Co budou dělat exsenátoři?

Milan Balabán ví jen několik dní, že ve funkci skončí, několik jeho kolegů už má ale jasno víc než týden. Byli šest let senátory, letos však nepostoupili ani do druhého kola voleb.

Milan Balabán (ODS) v Senátu po letech končí
Milan Balabán (ODS) v Senátu po letech končí | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Co budou politici nyní dělat? Někteří mají jasno. Bude z nich opět starosta, farář nebo místní podnikatel. Jiní naopak netuší, co dál, a musí přemýšlet.

Nebudou senátory, čím tedy? ČTÉTE ZDE

Senátor Balabán z vrcholové politiky odchází za měsíc, ale jak tvrdí: "z politiky jako takové určitě ne." "Nabízeli mi funkci na radnici v Ostravě, ale já jsem nekandidoval. Nechtěl jsem míchat funkci senátora s radnicí," řekl.

Volby v klubech počkají

Volby sice skončily, ale v Senátu budou pokračovat. Horní komora si totiž musí zvolit nové vedení a kluby své funkcionáře.

V senátu totiž končí hned dva jeho místopředsedové - pražský senátor Edvard Outrata a sociálně demokratický senátor Petr Smutný z Domažlic.

Až na klub ČSSD se také žádné ze senátních uskupení nevyhne novým volbám funkcionářů. Voliči totiž neposlali zpět do senátorských židlí hned několik místopředsedů.

Volit bude klub ODS, který přišel o senátora Františka Příhodu, ale na jeho post místopředsedy může kandidovat herec Tomáš Töpfer.

Také klub SNK musí dovolit nového místopředsedu za Helenu Rögnerovou a  Klub otevřené demokracie za unionistického senátora Jana Hadravu.

Volit budou také lidovci. Jejich senátní místopředseda Jiří Stodůlka překvapivě neuspěl v souboji s nezávislou starostkou Janou Jurenčákovou.

"Volby v našem klubu se plánují na příští týden. Nebude se volit pouze místopředseda, ale rovnou celé nové vedení senátního klubu," řekl Aktuálně.cz mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy