Senát odmítl Sváčka ústavním soudcem i podruhé

Domácí Domácí
21. 8. 2013 15:51
Sváčka již loni v únoru nominoval Václav Klaus, i tehdy byl Senát proti
Jan Sváček v Senátu.
Jan Sváček v Senátu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soudce Jan Sváček, kterého navrhl Miloš Zeman, se ani napodruhé nestane ústavním soudcem. Senátoři jeho kandidaturu odmítli v poměru 30:45 hlasům.

Sváčkovi kritici v Senátu poukazují na jeho malou zkušenost s praktickým právem z poslední doby a vadí jim i pochyby o napojení na vlivné osoby z politiky. Vytýkalo se mu i jeho členství v KSČ, které tajil.

Jeho zastánci jej naopak označují za zdatného manažera s letitými právnickými zkušenostmi. 

Horní komora o Sváčkovi rozhodovala už podruhé. Loni v únoru jej neúspěšně doporučoval Zemanův předchůdce Václav Klaus. Tehdy nezískal podporu ani v jednom ze senátních výborů. Poměr hlasů byl přesto těsnější, když pro Sváčka bylo 36 senátorů, proti pak 38.

Nyní Sváčka rozdílem jednoho hlasu podpořil ústavně-právní výbor, ani to mu ale k přijetí nepomohlo.

Sváčkovi kritici poukazovali na jeho kontakty například s pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou, právníkem a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem či na členství v Lions clubu, který založil odsouzený lékař Jaroslav Barták. Sváček k tomu mimo jiné uváděl, že Hrdličku přes deset let neviděl a Lions club po krátkém členství opustil. Zeman k tomu senátorům řekl, že si všechna obvinění nechal prověřit a že se ukázala být pomluvami.

Sváček svou opakovanou kandidaturu zdůvodnil senátorům mimo jiné tím, že se často setkává s tím, že rozhodnutí soudu je sice zákonné, ale není spravedlivé. Pokud Ústavní soud dospěje k závěru, že obecný soud lpěním na liteře zákona porušil základní principy spravedlnosti garantované ústavou a listinou práv, může toto napravit, dodal Sváček.

Opakovaná nominace vzbudila kritiku

V týmu ústavních soudců měl podle prezidenta nahradit Dagmar Lastoveckou, někdejší senátorku ODS, která vedla ústavně-právní výbor horní komory. Opakovanou nominaci někteří senátoři otevřeně kritizovali, a to včetně členů ČSSD, která má v horní komoře většinu. Jiní ale možnost zvolení na druhý pokus označovali za otevřenou.

Zeman se rozhodl Sváčka nominovat znovu jako uznávaného odborníka na trestní právo. Opakovanou nominaci zdůvodnil loňskou obměnou třetiny Senátu i obměnou Ústavního soudu.

Podle Miloše Zemana je Sváček především velmi dobrý manažer a toho Ústavní soud potřebuje stejně tak jako zástupce akademické půdy. Vypíchl i jeho úspěchy z doby, kdy vedl Městský soud v Praze. "V době Sváčka v čele Městského soudu v Praze snížil počet nevyřešených případů o 50 procent," dodal prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy