Senát odmítl novelu o pořizování záznamů z jednání obcí

ČTK ČTK
24. 5. 2012 14:31
Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů je třeba upřesnit podmínky pořizování videozáznamů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zveřejňování videozáznamů z jednání obecních zastupitelstev zatím zákonem upraveno nebude.

Senát ve čtvrtek pro nedostatečnost zamítl novelu senátorů KDU-ČSL, podle níž by si obec měla podrobnosti pořizování a zveřejňování zvukového nebo obrazového záznamu z jednání stanovit v jednacím řádu zastupitelstva.

Novela byla reakcí na námitky Úřadu pro ochranu osobních údajů, podle něhož je třeba zákonem upřesnit podmínky pořizování videozáznamů z jednání zastupitelstev nejen obcí, ale i krajů a Prahy, a rovněž jejich zveřejňování na internetu.

Záznamy podle předsedy úřadu Igora Němce napomáhají transparentnosti rozhodování obecních orgánů, nesmějí ale porušovat právo na soukromí lidí, kterých se jednání zejména o jejich rodinných nebo majetkových věcech týká.

Úřad na ochranu soukromí ve své výroční zprávě uvedl, že pokud se obec rozhodne umístit záznam ze schůze zastupitelstva na svém webu, je nezbytně nutné anonymizovat projednávané osobní údaje tak, "aby nedocházelo k jejich zpřístupňování neoprávněným osobám". Řada společností v ČR se totiž podle Němce živí vytěžováním informací z rozhodnutí obecních zastupitelstev, zejména o majetkových záležitostech.

Autentický záznam, pokud slouží k pořízení zápisu z jednání zastupitelstva, by měl být podle zákona o archivaci skartován, podotkl Němec. V případě přímého přenosu z jednání zastupitelstva bez záznamu by stačilo, že o tom účastníci jednání budou informováni.

 

Právě se děje

Další zprávy