Senát odmítl návrh EK dál sjednocovat vzdušný prostor

ČTK ČTK
27. 11. 2013 14:08
Kritikům vadilo, že komise chce převést pravomoci z členských zemí na unijní úroveň.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senát ve shodě s vládou odmítnul snahu Evropské komise, která chce před ukončením svého mandátu v příštím roce dosáhnout dalšího sjednocování vzdušného provozu nad Evropou.

Kritikům vadilo mimo jiné to, že Komise chce převést pravomoci v této oblasti z členských zemí na centrální unijní úroveň.

"Odpovědnost za správu leteckého provozu náleží z hlediska mezinárodního práva členským státům, a není proto možné odpovědnost za řízení letového provozu bezdůvodně přenášet na centrální evropské orgány," shodli se senátoři na návrhu svého evropského výboru.

Navrhovanou reformu projektu Jednotné evropské nebe pokládají za předčasnou, neboť Komise podle nich dostatečně neprokázala její potřebnost.

Návrh by členským zemím uložil mimo jiné vytvoření nezávislého kontrolního orgánu, což by podle odpůrců vedlo ke zvýšení finančních nákladů pro letecké dopravce. Český Úřad pro civilní letectví podle oponentů splňuje regulační roli dostatečně.

Cílem návrhu Komise je podle bývalého senátora a místopředsedy dozorčí rady Řízení letového provozu Jiřího Nedomy mimo jiné oddělit a monopolizovat meteorologickou a radarovou službu. Nedoma za tím vidí lobbistický tlak těch, kteří by tuto službu rádi poskytovali pro celou Evropu.

Připomněl, že proti návrhu letos v červnu stávkovali letoví dispečeři v deseti státech EU. Jejich čeští kolegové se ke stávce připojili symbolicky tím, že práci omezili jen na předepsané povinnosti. Neposkytovali "nadstandardní" služby, jako je flexibilní navádění letadel mimo určené tratě.

 

Právě se děje

Další zprávy