Senát odbory odmítl. Poslal je se stávkou za poslanci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 3. 2010 12:20
Senát odmítl snížit zdanění zaměstnaneckých výhod. Odbory se ale můžou spolehnout na sněmovnu
Senát: ne zvýhodněným výhodám
Senát: ne zvýhodněným výhodám | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát podle očekávání odmítl snížit daně u zaměstnaneckých výhod, mezi které patří například stravenky nebo režijní jízdenky na dráze. Pro zamítnutí vládního návrhu hlasovalo 45 senátorů, proti 30.

Návrh odmítly kluby ODS a TOP 09 a Starostové, které mají v horní komoře převahu, pro něj byli sociální demokraté, komunisté a lidovci. Ze stranicky rozděleného hlasování se vymkli jen nestraník zvolený za ČSSD Miroslav Antl a nestraník zvolený za lidovce Václav Koukal, kteří hlasovali pro zamítnutí, a pak lidovec Petr Pithart, který se hlasování zdržel.

Návrh se teď vrátí do sněmovny, která senátní veto téměř jistě zvrátí.

Žádná překvapení

Překvapení nepřinesla ani rozprava: senátoři na pravici proti, na levici pro.

Odbory nás jen napínají, dá se shrnout vystoupení senátora Jaroslava Kubery (ODS). "Vyhrožování stávkou je lepší než doopravdy stávkovat. Jejich postup udržuje společnost v nejistotě, může trvat dlouho. Vyhrožování stávkou je šíření poplašné zprávy," prohlásil v rozpravě Kubera.

"Pokud politik, který říká, že je demokratický, prohlásí přípravu stávky za šíření poplašné zprávy, a pokud je to navíc předseda Ústavně-právního výboru Senátu, pak mě to 20 let po listopadu překvapuje," reagoval později Luboš Pomajbík, předseda Odborového sdružení dopravy.

Vezmeme to rychle, kolegové

Překvapivé v Senátu tak nakonec bylo jen to, že rozhodnutí padlo tak rychle.

Horní parlamentní komora nakonec velkou většinou přistoupila na to, že předlohu projedná ve zkráceném režimu, jak ji o to požádal premiér Fischer. Ještě začátkem týdne přitom senátoři za TOP 09 a část senátorů za ODS prohlašovali, že chtějí zachovat celou lhůtu 30 dnů, které má Senát k dispozici. Nakonec ale i oni zvedli roku pro zkrácené jednání.

"Nebyla v tom taktika," vysvětlovala pro Aktuálně.cz předsedkyně senátorů TOP 09 a Starostové Soňa Paukertová. "Dnes tady ani nemáme všechny členy. Ale rozhodli jsme se vyhovět premiérovi. Už proto, že jsme o dani z benefitů jednali v prosinci, takže by si to všichni měli ještě pamatovat."

Víme, o čem hlasujeme? Teď už ano

Faktem ovšem je, že tehdy řada senátorů naopak ani nevěděla, o čem hlasují. Dnes si to vzájemně vyčítali.

"Hovořilo se vždycky jen o technické, harmonizační novele," hájil se senátor za ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, který v prosinci také nevědomky hlasoval pro vyšší daně z benefitů.

Lidovci - záštita odborů ve sněmovně

Odboráře výsledek nepřekvapil. Ostatně se tak jako tak teď mohou spolehnout na většinu ve sněmovně. Lidovci už slíbili, že dodají hlasy pro to, aby poslanci mohli veto Senátu přehlasovat. Byli to totiž právě lidovci, kteří slíbili odborům podporu - ale s podmínkou, že odvolají čtvrteční stávku.

Ještě v úterý hráli lidovečtí poslanci směrem k odborářům svým způsobem zastrašovací hru: pro nižší daně u benefitů ve sněmovně ruku nezvedli, ale zároveň se odhlásili jako nepřítomní. Tím umožnili sociálním demokratům a komunistům návrh prosadit - mezi přítomnými poslanci měli pohodlnou většinu.

K přehlasování veta Senátu je ale nutný 101 hlas, tedy většina všech poslanců. A tady hlasy ČSSD a KSČM nestačí, dohromady jich mají jen 96. To si uvědomují odbory - ale i lidovci. Teprve s nimi může "benefitní" většina ve sněmovně disponovat 105 hlasy.

 

Právě se děje

Další zprávy