Senát navrhne vládě, aby dala KSČM ke správnímu soudu

Domácí Domácí
30. 10. 2008 18:20
Horní komora jednala o zprávě Štětinovy komise
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Antikomunisté v horní komoře parlamentu zaznamenali dílčí úspěch ve snaze zakázat KSČM.

Senát schválil závěrečnou zprávu komise, která zkoumá ústavnost KSČM. Zpráva přináší 76 příkladů, kdy podle ní komunisté porušují českou ústavu a zákon o politických stranách.

Nad zprávou přijal senát usnesení, jež navrhuje vládě, aby se kvůli zjištěním komise obrátila na Nejvyšší správní soud.

Pro usnesení se vyslovilo 30 z přítomných 38 senátorů. Dva ze tří komunistických senátorů byli proti, senátoři z řad socialistů se hlasování zdrželi.

Političtí vězni lobbují pro zákaz už roky

Za zákaz komunistické strany dlouhodobě bojují především ti, které minulý režim perzekvoval. Například předsedkyně Konfederace politických vězňů Nadězda Kavalírová v minulosti vyzvala politiky, aby se "jednoznačně vyjádřili ke zločinné komunistické ideologii a zločinnému jednání komunistické strany".

Prezident Václav Klaus ale naopak loni v prosinci prohlásil, že pokud by politici po roce 1989 prosadili zákaz komunistické strany, České republice by to neprospělo. "Já sám jsem v tom žádnou výraznou roli nehrál, ale je dobře, že jsme je tehdy nezakázali," řekl dva měsíce před prezidentskou volbou.

Právě zákonodárci KSČM pomohli Klausovi už k prvnímu zvolení do funkce. Důležitou roli sehráli i při jeho znovuzvolení, když nehlasovali pro Klausova rivala Jana Švejnara.

 

Právě se děje

Další zprávy