Senát chce mít v naftě povinnou biosložku jen z řepky

ČTK ČTK
8. 6. 2011 16:56
Horní komora z tohoto důvodu ve středu vrátila vládní novelu o ochraně ovzduší do sněmovny
Foto: Evropská komise

Praha - Kvůli českým zemědělcům Senát navrhl zachovat povinnost přimíchávat do nafty biosložku pouze z řepkového oleje, nikoli například z dováženého levnějšího palmového oleje.

Horní komora z tohoto důvodu ve středu vrátila vládní novelu o ochraně ovzduší do sněmovny.

Právě poslanci na návrh Ladislava Skopala (ČSSD) do vládní předlohy prosadili pasáž, podle níž by biosložka nemusela pocházet pouze z řepky. Zachovat ustanovení v původní nezměněné podobě doporučil předseda senátního výboru pro životní prostředí Ivo Bárek (za ČSSD).

Hlavním cílem novely je zavést od počátku příštího roku systém certifikátů o dodržení ekologických kritérií udržitelnosti při výrobě a distribuci biopaliv. Mělo by platit, že při použití prodávaného paliva vzniklo méně emisí oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při jeho výrobě a přepravě.

Náklady na provoz jednoho vozu se kvůli novému opatření podle propočtů ministerstva životního prostředí zvýší o 300 korun ročně, autodopravci připlatí statisíce. Profitovat by měli z nové úpravy zemědělci, protože jako dodavatelé místních surovin budou mít v hodnocení výhodu před dovozci ze vzdálenějších zemí.

Zavedení nového systému požaduje směrnice Evropské komise. Certifikaci budou potřebovat výrobci biopaliv a další osoby uvádějící biopaliva na trh, obchodníci s plodinami, biomasou a dalšími produkty určenými k výrobě biopaliv i pěstitelé. Certifikáty budou vydávány s platností na jeden rok.

 

Právě se děje

Další zprávy