Senát: Běžná otázka je málo, pošlete žádost dle zákona

Martina Machová Martina Machová
7. 3. 2011 14:30
Kancelář Senátu místo zjednodušení podávání informací byrokratizuje
Zahrady Senátu s pávy
Zahrady Senátu s pávy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoli minulý týden Senát ústy svého předsedy Milana Štěcha slíbil, že od příštího roku zveřejní na senátním webu informace, jak čerpají členové horní komory své náhrady, již po víkendu to vypadá, že bariery bránící jednoduchému zveřejňování informací zcela nepadly.

Deník Aktuálně.cz požádal kancelář Senátu o nahlédnutí do smlouvy na služební byt v Praze, jenž stát platil senátorovi Marcelu Chládkovi.

Ten s celou věcí souhlasil a deníku Aktuálně.cz potvrdil, že souhlas k nahlédnutí do smlouvy zopakoval i úředníkům Senátu.

Přesto nyní bude muset redakce čekat až třicet dní na vydání dokumentu. Jediné, co může mít k dispozici ihned, je předloha smluv, která je stejná pro všechny zákonodárce. Tedy bez dat, komu stát skutečně náhrady na bydlení ve výši 17 tisíc korun platil.

"Pokud se domáháte sdělení informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím, nemůžeme Vám bližší údaje poskytnout, neboť Váš dotaz neobsahuje formální náležitosti stanovené pro žádost o informaci dle citovaného zákona," zněla odpověď.

Ještě v minulý týden v pátek přitom vypadal situace zcela jinak.

"Teď už to nestihneme, stačilo by to v pondělí?" ptala se Květa Kozáková z odboru vnějších vztahů a služeb, jež zastupuje momentálně nepřítomnou mluvčí. 

"Musí k tomu dát ještě stanovisko právníci. Zavolám vám nebo vám napíši, kdy si můžete přijít," dodala.

V pondělí pak došla již zmíněná odpověď - páteční dohoda nebyla formálně správně.

 

Právě se děje

Další zprávy