Šéfem generální inspekce je policejní exnáměstek Bílek

ČTK ČTK
25. 11. 2011 13:00
Do funkce jej jmenoval premiér Nečas, úřad začne pracovat od nového roku
Ivan Bílek
Ivan Bílek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Petr Nečas jmenoval v pátek do čela generální inspekce bezpečnostních sborů bývalého náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii Ivana Bílka.

Inspekce začne pracovat od počátku příštího roku, jejím úkolem bude stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

Představitelé stran vládní koalice se v dohodě s prezidentem Václavem Klausem loni v prosinci shodli na tom, že právo vybrat nového šéfa inspekce budou mít občanští demokraté.

"Měla by to být jakási satisfakce za to, že si Věci veřejné prosadily odchod tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů," napsaly Lidovky.cz.

Inspekce bude podle zákona samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Na jeho příslušníky se bude vztahovat zákon o služebním poměru. Bude mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie. Na starosti bude mít podle předlohy veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie.

Ředitele inspekce jmenuje premiér po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny, uvádí se v zákonu. Podle serveru se v posledních týdnech uvažovalo o dvou kandidátech. Kromě Bílka připadal v úvahu ještě současný šéf policejní inspekce Dušan Brunclík.

Podle dřívějších informací budou roční náklady na činnost nové inspekce zhruba 280 milionů korun, jednorázové výdaje na její vznik vláda vyčíslila skoro na 46 milionů korun. Inspekce by měla mít 335 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy