Šéf Úřadu vlády skončí, Sobotka chystá i další změny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 1. 2014 13:00
Tajemníkem pro evropské záležitosti Sobotkova kabinetu má být ekonom Tomáš Prouza.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pokud se Bohuslav Sobotka podle plánu dočká během pár dnů premiérského postu, přeobsadí post vedoucího Úřadu vlády ČR. Na toto místo, které dosud v osobě Radka Augustina ovládá SPOZ, má dva „horké kandidáty".

Sobotka to uvedl v Otázkách Václava Moravce, jména však zatím nekonkretizoval.

Tajemníkem pro evropské záležitosti Sobotkova kabinetu se má stát ekonom Tomáš Prouza. Ten Sobotkovi dělal náměstka už v době, kdy současný předseda ČSSD působil na ministerstvu financí. Ve funkci tedy skončí současný tajemník Vojtěch Belling.

Sobotka zároveň uvedl, že za jeho vlády určitě skončí „dvojkolejnost" ve vztahu k Evropské unii, kdy jednoho tajemníka pro evropské záležitosti má pod sebou premiér a druhého ministerstvo zahraničí.

Neshazujme všechno na Brusel

Prouza působí od roku 2012 ve Spojených státech jako senior expert Světové banky pro oblast finančních služeb. Předtím byl několik let v představenstvu poradenské společnosti Partners.

Na Twitteru se Prouza v krátkém medailonku představuje takto: „Ekonom, který nemá rád hloupé rozpočtové škrty, shazování všeho na Brusel a nefér praktiky finančních institucí."

Nejmenuje ministra? Povedu to já

Sobotka se vyjádřil také k variantě, že prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat některého kandidáta na ministra. V tom případě by resort dočasně vedl z pozice premiéra přímo Sobotka.

"Odmítnutí jmenování kandidáta není důvod, aby nebyla jmenována celá vláda," uvedl předseda ČSSD.

Jiného kandidáta na ministra by Sobotka navrhoval jen tehdy, pokud by k tomu Zemana vedly závažné zákonné nebo ústavní důvody. Prezident podle něj nemůže odmítnout jmenovat kandidáta na ministra například jen kvůli názorovým rozdílům.

 

Právě se děje

Další zprávy