Šéf Student Agency čelí dalšímu trestnímu oznámení

ČTK ČTK
19. 4. 2012 10:56
Miroslavu Kalouskovi a náměstkovi MPSV Vladimíru Šiškovi se nelíbil Jančurův rozhovor
Radim Jančura čelí dalšímu trestnímu oznámení.
Radim Jančura čelí dalšímu trestnímu oznámení. | Foto: Student Agency

Praha - První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška je další, kdo podal trestní oznámení na majitele Student Agency Radima Jančuru.

V souvislosti s kritizovaným systémem pro výplatu sociálních dávek totiž Jančura o Šiškovi prohlásil, že je to zloděj, který si bez výběrového řízení udělal program za dvě miliardy. Podle Šišky se tak dopustil pomluvy, sdělila ve čtvrtek mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Kvůli témuž rozhovoru na serveru Českápozice.cz už na Jančuru podal trestní oznámení i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jančura ho v něm označil za šéfa státní pokladny, který si s velkou pravděpodobností nakradl hezké miliardy: "To je opravdu kozel zahradníkem."

Úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) nevypsal na zavádění nového informačního systému pro výplatu sociálních dávek výběrové řízení, ale připojil se k rámcové smlouvě mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) však postup MPSV přirovnal k pořízení raketoplánu a několika družic dle rámcové smlouvy na nákup kalkulaček.

Přezkoumat to má Nejvyšší kontrolní úřad. Několik podnětů dostal kvůli novému systému také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na něj se obrátila například KDU-ČSL i Nadační fond proti korupci, v němž je Jančura členem správní rady. Informační systém prověřuje i Úřad pro ochranu osobních údajů. Ve věci padlo několik trestních oznámení.

Ministr Drábek a jeho náměstek Šiška už dříve odmítli, že by měli něco společného s firmami, které nový informační systém výplaty dávek připravily.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic. Ministerstvo systém hájí. Už několikrát uvedlo, že na počítačích a programech nyní výrazně ušetří.

 

Právě se děje

Další zprávy