Babiš odvolal kvůli dárkům ředitele Státní tiskárny cenin

Domácí Domácí
Aktualizováno 18. 3. 2014 17:10
Richard Bulíček se podle vysvětlení rozcházel s ministrem v názoru na hospodárnost v oblasti darů.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Andrej Babiš odvolal šéfa Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka.

Rozcházeli se v názoru na rozdávání darů.

„S panem ředitelem Bulíčkem jsme se rozcházeli v pohledu na efektivitu a hospodárnost v oblasti věcných darů“, uvedl Babiš.

Lidové noviny před týdnem napsaly, že tiskárna rozdávala politikům, státním úředníkům či podnikatelům desetigramové zlaté slitky, za posledních pět let údajně celkem za 4,7 milionu korun.

Bulíček Radiožurnálu řekl, že ministr ho odvolal bez udání důvodu a že to nechce dál komentovat. Šéfem podniku spadajícího pod ministerstvo financí je od roku 1991.

V tiskárně cenin začal nyní pětapadesátiletý Bulíček pracovat ještě o rok dříve, kdy se tam stal ekonomickým náměstkem.

"Ministr financí, kterým byl tehdy Václav Klaus, konstatoval, že jako ekonomický náměstek jsem se osvědčil, a jsem tedy nejvhodnějším kandidátem na funkci ředitele podniku. Do této funkce mě jmenoval k 1. květnu roku 1991," řekl Bulíček před pěti lety v rozhovoru pro web Svět tisku.

Na jeho místo bude nyní vypsáno výběrové řízení. "Do jeho ukončení byla řízením státního podniku pověřena dosavadní zástupkyně generálního ředitele Olga Dudková," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Seznam lidí, které tiskárna zlatými slitky obdarovala, neexistuje, uvedl minulý týden na dotaz LN Bulíček. Podle něj vedoucí jednotlivých oddělení požádali o vydání určitého počtu takzvaných zlatíček a pak s nimi naložili podle svého uvážení. Zákon státnímu podniku nenařizuje, aby evidoval konkrétní příjemce těchto dárků.

Státní podnik se proti kritice v souvislosti s rozdáváním "zlatíček" ohradil již před dvěma týdny. O dárcích, které tiskárna rozdala, již dříve informoval server IHNED.cz.

Zlato prý dostal například i tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, jeho první náměstek Ladislav Minčič nebo šéf celníků Pavel Novotný. Ministr financí Babiš v reakci na článek webu IHNED.cz uvedl, že skutečnost, že tiskárna rozdávala vlivným lidem zlato, není v pořádku a požádá Bulíčka o vysvětlení.

Státní tiskárna cenin tehdy uvedla, že poskytování reklamních předmětů a darů je pro firmu jejím téměř jediným marketingovým nástrojem a děje se tak v souladu se zákony. Za kritikou viděla privátní konkurenci.

Státní tiskárna cenin se kromě tisku bankovek stará také o tisk akcií či osobních průkazů. Firma zaměstnává 530 lidí ve třech výrobních závodech. Její roční tržby dosahují 1,74 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy