Šéf ŘSD skončil, ministr chce tvrdého vyjednavače

Domácí Domácí
1. 10. 2013 22:50
Končí také šéf Ředitelství vodních cest Skalický a ředitel Drážního úřadu Kodym.
Ministr dopravy v demisi Žák.
Ministr dopravy v demisi Žák. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák v úterý odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma. Aktuálně.cz tuto informaci potvrdil sám ministr.

Novým ředitelem ŘSD se má stát Pavel Kočica, ředitelství vodních cest povede Lubomír Fojtů a Drážní úřad Jiří Hanuš, řekl Žák České televizi.

S ředitelem ŘSD se ministr sešel v úterý kvůli pondělní zprávě NKÚ, podle které ředitelství porušilo zákon o veřejných zakázkách. Podle Žáka však Čermákovo odvolání se zprávou NKÚ nesouviselo.

"Za jeho odvoláním stála má bytostná představa, že bychom na této pozici měli mít razantního člověka schopného vyjednávat s dodavateli. Potřebujeme tvrdého vyjednavače, pan Čermák je člověkem spíše do klidné doby," konstatoval ministr.

Čermák ČTK řekl, že Žák mu neuvedl konkrétní důvody odvolání. Sdělil mu pouze, že chce vyvolat větší tlak na externí sféru, čímž podle něj patrně myslel stavební společnosti pracující na silničních zakázkách. Protože za Čermákovým odvoláním údajně nestálo žádné pochybení, počítá s ním ministr pro jinou pozici na ministerstvu dopravy.

V případě šéfa Ředitelství vodních cest Skalického potom stály za odvoláním "opravdu velké výhrady" související například s otazníky nad outsourcováním některých služeb.

"Neshodli jsme se ani na některých koncepčních věcech. Dalším ohniskem sporu byl přístup k projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, kdy jeho analýzy počítaly s mnohem delšími lhůtami než ty naše," dodal Žák.

V činnosti ŘVC a DÚ jsou ale podle ministerstva dlouhodobé nedostatky. "Velké otazníky se navíc vznášejí nad některými externími službami a poradenskými smlouvami, které ŘVC pod vedením pana Skalického uzavřelo. Prověřují je kontrolní orgány ministerstva dopravy," oznámil Žák s tím, že u některých má ministerstvo velmi vážné pochybnosti, jestli se nepohybují na samé hranici kriminálních deliktů.

Večer v České televizi uvedl, že ministerstvo a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) na Skalického zřejmě podají trestní oznámení. Nejvážnějším důvodem ale podle Žáka bylo, že se nebyli schopni se Skalickým shodnout na přípravě projektu lodního propojení Dunaje, Odra a Labe, kdy ŘVC opakovaně předkládalo delší termíny dokončení stavby.

Skalický ČTK řekl, že o odvolání ho informoval první náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl s tím, že v textu žádný důvod uveden nebyl. Stálo v něm pouze to, že pověření k řízení ŘVC ministr ruší k dnešnímu dni. Rovněž Kodym se o odvolání dozvěděl od prostředníka.

K obvinění o přeceněných zakázkách Skalický podotkl: "Pan ministr opět neříká pravdu. Žádná zakázka nebyla proplacena, nedošlo k žádné škodě. Takovýchto materiálů jsou stovky. Toto je jediná, která byla napadena. V případě, že se prokáže, že tam byl nějaký nesoulad mezi rozsahem té studie a cenou, tak samozřejmě budu první, kdo bude volat po tom, aby nebyla proplacena."

Hanuš dosud působil jako vedoucí odboru drážních vozidel na Drážním úřadu a před tím byl ředitelem odboru kolejových vozidel na Českých drahách. Kočica působí jako ekonomický poradce ve stavitelství, je předsedou představenstva ve stavební společnosti Salla 91 a jednatelem společnosti Kovové konstrukce.

Fojtů, který má vést ŘVC, je provozním ředitelem rejdařské společnosti ČSPL. Hanuš se úřadu ujme už dnes, Fojtů a Kočica do úřadu nastoupí ve středu, dodal mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

NKÚ: ŘSD vyhazoval peníze za právníky

NKÚ v pondělí zveřejnil zprávu kontroly, která se zabývala hospodařením úřadu mezi rokem 2010 a březnem 2013, a kontrola ukázala, že v daném období významně vzrostly náklady na právní služby. ŘSD se hájí tím, že smlouvy vznikly za bývalého vedení.

"Mezi lety 2010 a 2011 se zvýšily z 81 na téměř 132 milionů korun za rok, tedy o 62 procent. V roce 2012 pak vzrostly o dalších devět procent na téměř 144 milionů korun," informovala mluvčí úřadu Olga Málková s tím, že celkem za ně Generální ředitelství ŘSD zaplatilo 357 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy