Šéf poslanců ODS zatáhl ve firmě roletu, jeho žena také

Tomáš Netočný
23. 5. 2011 7:00
Rodinná firma nového šéfa poslanců ODS nezveřejňuje informace o svém hospodaření a finančních tocích
V Praze dosud téměř neznámého Zbyňka Stanjuru zvolili poslanci ODS za šéfa svého klubu 12. května. Šéf strany Petr Nečas otevřeně Stanjuru podpořil.
V Praze dosud téměř neznámého Zbyňka Stanjuru zvolili poslanci ODS za šéfa svého klubu 12. května. Šéf strany Petr Nečas otevřeně Stanjuru podpořil. | Foto: ČTK

Opava - Akciová společnost Eskon ve stoprocentním vlastnictví manželky nového předsedy poslaneckého klubu ODS a člena nejužšího vedení strany Zbyňka Stanjury už 15 let porušuje zákon.

Firma spojená s jedním z nejvýše postavených funkcionářů ODS, otevřeně podporovaným premiérem Nečasem, totiž protiprávně tají informace o finančních tocích, zisku či ztrátě, počtech zaměstnanců a daňových odvodech.

Eskon přitom pracuje pro vlivné hráče českého byznysu, jako jsou ČEZ, OKD, Dalkia nebo třeba Karlovarská Becherovka, od kterých má zakázky za miliony korun.

Klientem Eskonu je také opavský magistrát, na kterém byl Zbyněk Stanjura osm let primátorem, i další veřejné úřady a instituce.

V Opavě jsou to technické služby a Slezská univerzita. Z dalších například ministerstvo obrany, státní podnik Diamo, Správa železniční a dopravní cesty či Dopravní podnik Ostrava.

Stanjura & Eskon

  • Zbyněk Stanjura vystudoval Elektrotechnickou fakultu VUT v Brně
  • V oboru pracoval ve státním podniku Agroprojekt
  • V roce 1992 založil s dalšími společníky firmu Eskon, nejdříve jako společnost s ručením omezeným
  • V roce 1996 mění majitelé Eskon na akciovou společnost a Zbyněk Stanjura se stává jejím ředitelem
  • Informace o hospodaření a finančních tocích ve firmě zveřejnil Eskon pouze za rok 1996
  • Od té doby dodnes nejsou tyto informace v obchodním rejstříku k dispozici, a to je protizákonné
  • V roce 2000 získává Eskon zakázku od opavského magistrátu, která stále trvá
  • V roce 2002 je Zbyněk Stanjura zvolen primátorem Opavy a firmu oficiálně opouští
  • Jediným majitelem firmy se postupně stává Stanjurova manželka Hana Malurová
  • Obchodními partnery Eskonu jsou např. ČEZ, Dalkia, OKD, Karlovarská Becherovka, Paramo, Pojišťovna České spořitelny, Areo Vodochody, Ospap
  • Kromě soukromých firem pracuje Eskon pro úřady a instituce
  • Např. Magistrát města Opavy, ministerstvo obrany, Diamo, SŽDC, Dopravní podnik Ostrava, města Chodov, Klatovy, Jičín, Vyškov

Neprůhledná rodinná firma

Jedinou majitelkou Eskonu je manželka Zbyňka Stanjury Hana Malurová. Až do roku 2002, kdy se stal primátorem, byl Stanjura ředitelem, akcionářem a prokurou Eskonu, všechny akcie pak postupně získala jeho žena.

Už od roku 1996, kdy majitelé zapsali Eskon do obchodního rejstříku jako akciovou společnost, však nezveřejňují ani výroční zprávy, ani informace o hospodaření v takzvané účetní závěrce.

Zákony nařizují akciovým společnostem každoročně publikovat účetní závěrku v obchodním rejstříku, Eskon řízený nejdříve Stanjurou a teď jeho ženou však tuto povinnost obchází.

Není zatím jasné, jaké důvody vedou Eskon k zatajování informací.

„Jedná se o administrativní nedopatření," uvedl Zbyněk Stanjura stručně.

Jeho žena Hana Malurová se přímé odpovědi vyhnula úplně. Sdělila jen, že její firma dodala účetní závěrky obchodnímu rejstříku letos v dubnu.

Zasáhl soud, zatím marně

Redakce Aktuálně.cz však zjistila, že Eskon nedodal obchodnímu rejstříku informace dobrovolně, ale až poté, kdy jej k tomu vyzval Krajský soud v Ostravě.

Ani teď ale nejsou v obchodním rejstříku účetní závěrky Eskonu k dispozici, protože firma buď záměrně, nebo nedopatřením zveřejnění svého hospodaření protahuje.

„Letos koncem března jsme společnost Eskon vyzvali, aby všechny účetní závěrky obchodnímu rejstříku dodala," uvedl místopředseda Krajského soudu v Ostravě Petr Hampl.

„Materiály pak přišly ve špatném formátu. Proto jsme je s novou výzvou poslali zpět," sdělil Petr Hampl.

Zakázky na mnoho let

Hlavním produktem Eskonu je takzvaný Bezkontaktní identifikační systém - BIS - pro evidenci docházky, pohybu a dodržování pracovní doby zaměstnanců firem, úřadů a institucí.

Svým zákazníkům, mezi které patří i nejvýznamnější české firmy, prodává Eskon software i technické vybavení a dál pak od nich každoročně inkasuje platby za aktualizaci a servis.

Takovou zakázku získal Eskon v roce 2000 také pro magistrát Opavy. V té době byl Zbyněk Stanjura zastupitelem za ODS a současně akcionářem i ředitelem firmy.

Eskon tehdy magistrátu prodal systém za 470 tisíc korun. V roce 2002 se stal Zbyněk Stanjura primátorem, z firmy odešel a stoprocentní vlastnictví Eskonu získala postupně jeho žena Hana Malurová.

Za provoz a servis systému inkasovala firma zatím dalších 1,2 milionu korun. Nové smlouvy vždy schvalovala rada a podepisoval primátor Stanjura. Za firmu Eskon je na dokumentech podpis Stanjurovy manželky.

„Vše bylo naprosto transparentní. Při podpisu veškerých smluv jsem postupoval podle předepsaných pravidel," uvedl Zbyněk Stanjura. „Bez souhlasného vyjádření právního odboru jsem žádnou smlouvu nepodepsal."

Proč magistrát pod jeho vedením netrval na tom, aby společnost Eskon jednala jako solidní firma a zveřejnila své hospodaření v obchodním rejstříku, však Zbyněk Stanjura nevysvětlil a na tuto otázku Aktuálně.cz neodpověděl.

Šlendrián, či úmysl?

Podle stanoviska advokátní kanceláře Ambruz and Dark jsou pravděpodobné dva hlavní důvody, proč akciová společnost tuto povinnost neplní.

„Může jít o laxní přístup k dodržování zákona," sdělil Jan Procházka z Ambruz and Dark. „Avšak může to být také snaha akciové společnosti nenechat nikoho, aby nahlížel do její kuchyně."

Soudy s obchodními rejstříky i finanční úřady mají povinnost trestat takové jednání akciových společností pokutou. Zatímco soudy mohou uložit sankci maximálně dvacet tisíc korun, daňová zpráva může vyměřit pokutu ve výši až tří procent majetku firmy.

Není sice zatím jasné, jakým majetkem firma Stanjurovy ženy momentálně disponuje, ale podle portfolia klientů se dá odhadnout, že by pokuta mohla dosáhnout stovek tisíc korun.

V ODS je Zbyněk Stanjura muž mnoha funkcí. Od půlky května předsedá poslaneckému klubu své strany ve sněmovně, vede regionální sdružení ODS v Moravskoslezském kraji a také klub zastupitelů ODS Moravskoslezského kraje.
V ODS je Zbyněk Stanjura muž mnoha funkcí. Od půlky května předsedá poslaneckému klubu své strany ve sněmovně, vede regionální sdružení ODS v Moravskoslezském kraji a také klub zastupitelů ODS Moravskoslezského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Může jít o trestný čin

A navíc, pokud by se prokázalo, že společnost Eskon zatajováním informací způsobila svým obchodním partnerům finanční ztráty, nebo je jinak poškodila, byli by Zbyněk Stanjura i jeho manželka podezřelí z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

„Osoba, která jedná jménem společnosti, jež neplní povinnost zveřejňovat informace o hospodaření, se vystavuje riziku trestního stíhání a hrozí jí odnětí svobody, zákaz činnosti nebo peněžitý trest, a to podle rozsahu způsobené škody na cizím majetku," potvrdil Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz and Dark.

Bývalý opavský primátor, současný předseda regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji a člen výkonné rady, opavský a krajský zastupitel, poslanec sněmovny Zbyněk Stanjura se stal jedním z nejmocnějších lidí ve straně v půlce května.

V tajném hlasování, otevřeně podporován šéfem ODS Petrem Nečasem, vystřídal na postu předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře.

 

Právě se děje

Další zprávy